szerző:
MTI

Komolyra fordult a Springer kiadó kacérkodása a ProSiebenSat.1 tévékonszern átvételével. Szakmai körökből származó értesülések szerint hamarosan megkezdi a könyvek vizsgálatát a többségi részesedés megvásárlásának előkészítéséhez.

A ProSiebenSat.1 és a Springer szóvivői nem kommentálták az értesülést. "Még számos tényező van, amin akár meg is bukhat az ügylet" - mutatnak rá az ügyhöz közel álló körökben. A kiadóvállalat érdeklődése azonban egy második üzleti pillér felállítására gazdálkodásának alátámasztásához a tévés üzletágba való beszállással meglehetősen nagy. Az átvételre akár már az idén sor kerülhet, ami gyökeresen átrendezné a német média piacot.

Az Axel Springer kiadóvállalat, a legnagyobb német lapkiadó (Bild, Welt) már ma is naponta több mint 35 millió lakost ér el Németországban lapjaival. A ProSiebenSat.1 társaság többségi tulajdonával olyan tévécsatornák felett szerezné meg az ellenőrzést mint a ProSieben, a Sat.1 és az N24. A Bertelsmann (Stern, RTL) mellett ezzel létrejönne a második integrált német média konszern kiadói és televíziós üzletágakkal.

A Springer jelenleg 12 százalékos ProSiebenSat.1 részesedéssel rendelkezik. A tőzsdén csak a szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényeket jegyzik. A többségi részesedés megszerzéséhez a Sprignernek vagy az amerikai milliárdos Haim Saban vagy más befektetők birtokában lévő törzsrészvényeket kell megkaparintania. Saban szóvivője kijelentette: "Sabannak nem áll szándékában eladni részesedését."

A többségi részesedés megszerzéséhez azonban elegendő az olyan pénzügyi befektetők, mint a Bain Capital Investors, a Hellman & Friedman és Providence Equity Partners birtokában lévő pakettek megszerzése is. "A pénzügyi befektetők akár ki is szállhatnak, hiszen már megduplázták befektetésük értékét" - mutat rá egy befektetési tanácsadó.

A tévés konszern alkalmazottai vegyes érzelmekkel fogadják a Springer átvételi igyekezetét, de mindenképpen reményeket táplálnak iránta. A ProSiebenSat.1 már sok mindenen átment az elmúlt években. Először a KirchMedia konszernnel akart fuzionálni, de az időközben csődbe ment. Az ezt követő hosszas szélcsendet a Bauer kiadó átvételi kísérlete törte meg, később azonban Saban és pénzügyi befektető társai kerekedtek felül.

A Springer legalább egy kiszámítható és hazai tulajdonos lenne - vélik dolgozói körökben. Természetesen fennáll a lehetősége a költségcsökkentési prés további megszorításának is és ismét napirendre kerülhet a központ áthelyezésének kérdése Berlinbe. A partneri viszony azonban lehetőségeket is kínál.

Várakozások előzik meg a Springer finanszírozási elképzelésének napvilágra kerülését. Akár hitelkonstrukcióról, akár pedig részvénycseréről legyen is szó, a konzervatív magatartásáról ismert kiadó és Friede Springer nehéz döntés előtt áll. Szakmai körökben ezért nem tartják kizártnak, hogy a Bauerhez hasonlóan végül a Springer is eláll átvételi szándékától.

HVG Hetilap

Axel Springer

Nyugat-európai bulvárlap megjelentetését tervezi a német kiadó, a cég által Lengyelországban tavaly óta kiadott és...

MTI Média

Februárban újabb Springer-lap indul Oroszországban

A német AxelSpringer február végén indítja Oroszországban a Wallpaper havi magazin orosz nyelvű változatát, ami már a harmadik Springer-kiadvány azóta, hogy a német lapkiadó tavaly belépett az orosz piacra. A lap a csúcskeresetű, 25-40 éves korosztályt célozza meg.

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Rendesen átalakítják az európai kézilabdakupákat

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében