szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az internetezők a rosszindulatú programoktól való félelmükben különféle szokásokat alakítanak ki, hogy megakadályozzák illetéktelen szoftverek feltelepülését a gépükre.

Susannah Fox a tanulmány
egyik szerzője
© AP
A megbízhatatlan forrásból származó e-mailekhez csatolt fájlokat ma már csak a meggondolatlan, tapasztalatlan netezők nyitják meg, a régebbi felhasználók messziről elkerülik ezeket. A Pew Internet and American Life Project által szerdán megjelentetett tanulmány szerint a felhasználók további biztonsági szokásokat is kialakítanak, hogy megvédjék a gépüket.

„Az emberek óvatosabban neteznek manapság” – nyilatkozta a Yahoo!-nak Susannah Fox, a tanulmány egyik szerzője. „Kevésbé kalandvágyóak a mostani felhasználók, ugyanis felismerték, hogy kisebb a szabadságuk, ha biztonságosan akarnak mozogni online. A spyware programok általi fenyegetettség révén az emberek talán éberebbek lesznek a biztonsági kockázatokkal kapcsolatban.”
 
Linda Parra, egy wisconsini biztosító munkatársa már megtapasztalta, mennyi kellemetlenséget okozhatnak a rosszindulatú szoftverek. Annak érdekében, hogy ez többször ne forduljon elő vele, eladta a PC-jét, átváltott a spyware-ek által jóval kevésbé érintett Macintoshra, amelyre kétféle tűzfalat is feltelepített, s azonnal megszakítja az internetkapcsolatot, amikor már nincs dolga a világhálón.

„Sokkal jobban ügyelek az online biztonságomra” – mondta Parra a Yahoo! Newsnak. „Rájöttem, hogy még sokat kell tanulnom az internet és a számítógépek működéséről. Még a lányaimnak is megtiltottam, hogy játékoldalakat keressenek fel. Elég egy rossz kattintás és máris olyan oldalra tévedhetnek, ahova nem akartak eljutni, s lehet, hogy valami rosszindulatú program már fel is került a gépre.”

A spyware programok olyan szoftverek, amelyek általában a felhasználó tudomása nélkül telepítik fel magukat a gépre, s különféle információkat küldenek tovább. Az adware alkalmazások célzott, kéretlen reklámokat jelenítenek meg az internetnhasználat közben. Ezek a programok a leggyakrabban e-mailek csatolmányaiként, vagy ingyenesen letölthető programokkal jutnak a gépre, illetve némelyek az operációs rendszerek biztonsági réseit használják ki, hogy gondot okozzanak.

A Pew tanulmánya szerint a felhasználók 48 százaléka manapság már nem keres fel olyan weboldalt, amelyről azt gyanítja, hogy rosszindulatú tartalmat helyeztek el rajta. 25 százalék nem használ fájlcserélő programokat, mert attól tartanak, hogy zene, vagy filmek helyett kémprogramokat töltenek majd le a gépükre. Az amerikai felnőtt netezők 18 százaléka lecserélte böngészőprogramját olyanokra, amelyek kisebb biztonsági kockázatot jelentenek az Internet Explorernél. Emellett 81 százaléknyi felhasználó jóval figyelmesebb ha az e-mailekhez csatolt fájlokról van szó. Az összes megkérdezett 91 százaléka a fenti védelmi lépések közül legalább egyet életbe léptetett a világháló használata esetén.

Ennek ellenére meglehet, hogy a gépen a tűzfalak ellenére megtalálható valamilyen rosszindulatú alkalmazás, amely a védelmi program feltelepítése előtt kerülhetett a merevlemezre. A felmérés szerint ugyanis azon felhasználók közül, akiknek korábban hasonló problémája volt, 20 százalék meg sem kísérelte megtisztítani számítógépét a károkozóktól. Azok közül, akik ezt megtették 29 százalék egy hónapot vagy még többet várt a „nagytakarítással”.

Ötből két felhasználó saját magának javította meg a gépét, a többiek ismerős, rokon vagy szakember segítségét vették igénybe. Az esetek 20 százalékában a felmerült problémát nem lehetett elhárítani.

Az összes megkérdezett 43 százalékának volt már dolga spyware vagy adware alkalmazásokkal. A szélessávú kapcsolattal rendelkezők természetesen nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint modemes társaik.

A felmérés szerint az internetezők háromnegyede sohasem olvassa el a felhasználói szerződést, illetve az egyéb figyelmeztetéseket, ahol sok esetben feltüntetik, hogy egy-egy adott – általában ingyenes – program telepítésével vállalják, hogy adware programot tesznek ag épükre.

A Pew a tanulmányt 2001 felnőtt internetező telefonos megkérdezésével végezte, plusz-mínusz 2 százalékos tűréshatárral.

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról

Már a műholdképeken is látni a London méretű jéghegyet, ami leszakadt az Antarktiszról

Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható

Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről