Az Enola Gay nevű B-29-es amerikai bombázó 1945. augusztus 6-án dobta le az első atombombát Hirosimára. A felvétel, amin a jellegzetes gombafelhő is látható, a robbanás után egy órával készült a bombázó fedélzetéről.

A támadáskor, illetve az azt követő hónapok alatt becslések szerint 200 ezren haltak meg. Három nappal később egy másik amerikai gép Nagaszakira dobott le atombombát, mintegy 80 ezer ember életét oltva ki. Japán augusztus 15-én kapitulált, és ezzel véget ért a II. világháború.

"Amikor a bomba felrobbant, láttuk, ahogy az egész város eltűnik a füstben. Csak egy kérdést tudtam felírni a repülési naplóba: 'Úr isten, mit tettünk?' " - írja naplójában a repülő kapitánya.

Alattuk a földön tízezrek égtek azonnal porrá a robbanásban.

A robbanás után szeptemberig nem engedtek külföldieket a lerombolt város közelébe. A fotón az első amerikai riporterek egyike látható, aki a eljutott a helyszínre. Az állva maradt romos fal egy mozihoz tartozott. Ma a mozi falait veszi körbe a Béke Emlékpark.
©
Az Enola Gay és legénysége: Wiliam Parsons kapitány, Joseph Stiborik radartiszt, George Caron lövész, Robert Shumard mérnpk, Morris Jeppson fegyvertiszt, Wyatt Dzenbzury repüléstechnikus, Richard Nelson rádiós, Theodore Van Kirk navigátor, Robert Lewis pilóta, Paul Tibbets másodpilóta.
©
Egy fiú nézi a megsemmisült Hirosima város látképét a hirosimai Béke Emlékparkban. Az egyetlen atomtámadást szenvedett ország kormánya 67 évvel a támadás után erősen ellenzi a nukleáris fegyverek fejlesztését, a lakosság elsöprő többsége is a fegyverek leszerelését támogatja.
©