Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tuareg lázadók, al-kaidás harcosok, francia idegenlégiósok, mali és nigériai katonák csapnak össze Maliban, ahol az északi országrész visszafoglalása, és az al-Kaidához köthető iszlamisták visszaszorítása a cél. Nagyítás-fotógalériánk a legfrissebb nemzetközi konfliktusról.

Fiatalok fociznak Mali fővárosában, Bamakóban. Maliban egy éve kezdődtek harcok, mikor az ország nyugati részén fellázadtak az Azawad régió függetlenségét követelő tuareg törzsek.
©
Az Ansar Dine iszlamista szervezet harcosai. A tuareg törzsi lázadásba bekapcsolódtak az afrikai al-Kaidához kötődő iszlamisták, akik egy ortodox iszlám államot kívánnak létrehozni.
©
Angela Merkel kancellár Alassane Ouattara elefántcsontparti elnökkel Berlinben, január 16-án. Ouattara reméli, hogy az európai partnerek segíteni fogják a mali lázadók elleni harcot.
©
Az Ansar Dine és a Tuareg Nemzeti Mozgalom Azawad Felszabadításáért vezetői közös sajtótájékoztatója 2012 decemberében. A tuaregek és az iszlamisták a mali kormányzat mellett egymással is szembe kerültek eltérő érdekeik miatt.
©
A mali katonai junta harcosait üdvözlik Bamakóban 2012 márciusában. A törzsi és iszlamista harcosok lázadásával szemben tehetetlenkedő Amadou Toumani Touré elnök ellen katonai puccs tört ki márciusban, az új elnök Dioncounda Traoré lett.
©
Francia csapatszállító Bamako mellett. Franciaország január 11-től vesz részt katonai erővel a mali konfliktusban.
©
Francia pilóták eligazításon. A franciák kezdetben légicsapásokkal támogatták a mali haderő műveleteit.
©
Francois Hollande francia köztársasági elnök az Elysée palotában mondott beszéde után, 2013. január 16-án. Hollande-nek a mali hadműveletek mellett a sikertelen szomáliai tússzabadítással és az algériai túszdrámával is szembe kell néznie.
©
A mali Nemzeti Gárda őrjárata Bamakóban. Az afrikai háborúk kötelező kelléke a platóra szerelt géppuskával megerősített Toyota kisteherautó. Ez a jármű olyannyira elterjedt, hogy az 1987-es líbiai-csádi konfliktust ''Toyota-háborúnak'' nevezik.
©
Francia katonák kártyáznak Bamakóban. Franciaország a Szervál-hadműveletnek keresztelt akcióval a gyarmati időkből maradt kapcsolatai és érdekei mellett a térségben élő többezer francia állampolgár védelmében is fellép.
©
Rakétákkal szerelnek fel egy francia Mirage vadászgépet a csádi fővárosban, N'Djamenában lévő francia támaszponton. A francia gépek kezdetben csádi bázisukról támadták a mali lázadókat.
©
Dioncounda Traoré elnök látogatása a francia csapatok bamakói bázisán.
©
A mali Nemzet Gárda tagja áll a bamakói bázison álló francia vadászgépek mellett.
©
Török tüntetők demonstrálnak a francia beavatkozás ellen Isztanbulban a francia nagykövetség előtt, 2013. január 16-án. A francia katonai akció támogatásában erős a világpolitikai összhang.
©
Dioncounda Traoré elnök (sállal), francia és afrikai országok katonatisztjeinek társaságában. Az elnök január elején levélben kért segítségét az ENSZ-től és Franciaországtól.
©
A Mbere menekülttábor Mauritániában, 60 kilométerre a mali határtól. A harcok következtében 150.000 ember menekült el az országból, és további 230.000-en Malin belül kerestek menedéket.
©
Helyi lakosok integetnek a Mali északi része felé vonuló francia csapatoknak. Az iszlamisták a meghódított területeken sária törvénykezést vezettek be, és erőszakkal léptek fel például a világszerte népszerű mali zenekultúra ellen.
©
Mirage vadászgép Bamakóban. A A Mirage F1 1966-ban repült először, hamarosan végleg kivonják a forgalomból, ez lehet az utolsó háborúja.
©
Francia katonák Maliban. Franciaország mintegy 700 katonát vezényelt az országba, de megduplázza létszámukat.
©
Francia katonák lőszereket készítenek elő. A Maliba vezényelt francia egységek között van az Idegenlégió egyik ezrede is.
©
Nigériai katonák. Nigéria 200 katonával segíti a lázadók elleni hadműveleteket, melybe további környező országok is ajánlottak fel katonákat.
©
Francia katonai járőr Párizs belvárosában. Az iszlamisták a ''poklok kapuinak felnyitásával'' fenyegették meg a Maliban háborúzó franciákat.
©
Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnök áll Damien Boiteux hadnagy koporsója előtt a párizsi Invalidusok terén tartott búcsúztatáson 2013. január 15-én. A pilótaként szolgáló Boiteux az első francia áldozata a mali intervenciónak. Január 11-én veszítette életét, miután helikoptere találatot kapott. A súlyosan sérült gépet a legénység másik tagja kormányozta vissza a bázisra.
©
Az algériai földgázkitermelő telep, melynek munkásait és nemzetközi szakembereit túszul ejtették egy iszlám milicista csoport harcosai 2013. január 16-án.
©
Az algériai Amenasban, a líbiai határtól nem messze található az a földgázkitermelő telep, ahol a szerdai túszejtés történt.
©

Kövessenek minket a Facebookon is!

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Megkezdődött a világ legnépesebb vallási ünnepe - Nagyítás-fotógaléria

Alláhábádban kezdetét vette a világ legnépesebb vallási ünnepe, a Maha Kumbh Mela. A Szangamnál (a három szent folyó, a Gangesz, a Dzsamúna és a Szaraszvati találkozásánál) tizenkét évente megrendezett, ötvenöt napon át tartó eseményre mintegy százmillió résztvevőt várnak, melynek célja, hogy a hinduk a Gangesz vizébe mártózva megszabaduljanak bűneiktől.

MTI Világ

Algériai túszejtők: Franciaország vonuljon ki Maliból

Az általuk agressziónak nevezett, Maliban zajló francia katonai intervenció beszüntetését követelték az algériai túszejtők, akik több mint negyven külföldi személyt tartanak fogva egy algériai földgázkitermelő telepen szerda reggel óta.

hvg.hu Világ

Magyar katonákat küldenének Maliba

Magyarország részt kíván venni a Maliban már zajló katonai akcióban, valamint a tervezett uniós kiképzési misszióban - mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár az InfoRádiónak. Az államtitkár szerint a következő időszak egyeztetésein dől el, hogy Magyarország milyen nagyságrendben vesz részt a missziókban.

Iliás Katalin, Fülöp Máté (szerkesztők) Nagyítás

Valahol Oroszországban - Nagyítás-fotógaléria

Hetven éve, 1943. január 12-én indította meg a Vörös Hadsereg a 2. magyar hadsereg elleni támadását a Don mentén, mely az egyik legnagyobb katonai katasztrófához vezetett. Magyar katonák ekkor már mintegy másfél éve éve vettek részt a keleti front hadműveleteiben és megszállási feladataiban. Az alábbi fotókat magyar katonák készítették orosz területeken.

Kiss Ádám, Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Se munka, se térerő, remény mégis van - Nagyítás-fotógaléria

Budapestről nézve Északkelet-Magyarország maga a Sátántangó: se munka, se élet, se remény. Közelről nézve azonban meglátszik az a nem kevés ember; helyi tanítónők, Pestről jött értelmiségiek, papok és hittantanárnénik, vállalkozók és egyéb self-made manek, magyarok és cigányok vegyesen, akik küzdenek az itt élők jobb sorsáért. Az Age of Hope alapítvány egyik célkitűzése az ő munkájuk támogatása adományokkal. Karácsony előtt Fájon, Fulókércsen, Edelényben, Bódvalenkén jártunk az alapítvánnyal.

Seprődi-Kiss Árpád Világ

Siker, vagy újabb Indokína: Franciaország háborúzik

Franciaország beszállt a lázadók elleni háborúba Maliban, amivel világpolitikai szerepét erősíti és hagyományos érdekeit védi. A helyi al-Kaida iszlám államot akar építeni ugyanitt. A világ a franciáknak drukkol. Kérdés, hogy sikerül-e stabilizálni az országot, vagy Mali lesz Franciaország újabb Indokínája, egy hosszú, véres és kínos kudarccal végződő "gyarmati" konfliktus.

Fazekas István Nagyítás

Vadásszon Ön is madárral! - Nagyítás-fotógaléria

A hagyományos magyar vadászati formát mutatták be december elején a Magyar Solymász Egyesület tagja Nagypáli határában: a többezer éves metódus az UNESCO szellemi világöröksége 2010 óta. Magyarországon héjával, szirti sassal, vadászsólyommal űzik ezt az ősi sportágat. A solymászat nem tömegsport, bár a párszáz fős magyarországi táborral szemben Angliában több tízezer tagja van a nemzeti egyesületnek, Kanadától Franciaországon át Skandináviáig százezrek hódolnak ennek az idő- és pénzigényes vadászmesterségnek.

hvg.hu Világ

Ezekkel a fegyverekkel háborúzik Franciaország Maliban - videó

Líbia után újra Franciaország újabb háborúba kezdett Afrikában. Érdekeinek védelme mellett a hadjárat lehetőség a franciáknak nemzetközi szerepük és katonai potenciáljuk fényezésére. Íme a Maliban bevetett francia arzenál legnagyobb vasai.