Indul a "három csapás" az íreknél

Indul a "három csapás" az íreknél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ellentétben Franciaországgal vagy Angliával, Írországban jelenleg úgy tűnik, nem törvényi szinten kerül rendezésre a fájlcserélőkkel szemben bevethető "három csapás" - helyesebben "három dobás" - módszere olvasható a Szerzői jog blogon.

A legfontosabb (az ír zeneipar 90 százalékát lefedő) jogvédő szervezet, az IRMA, ugyanis tavaly privát szerződést kötött Írország legnagyobb ISP-jével, az Eircommal, egy "három csapás" gyakorlat bevezetésére. Az Egyesült Államok egyes államaiban az erőszakos bűnözőket sújtják a "three strikes" szabállyal, amelyet - baseball-szakszóról lévén szó - helyesebb "három dobásnak", vagy "három húzásnak" fordítani.

A megállapodás alapján a háromlépcsős retorzió az alábbiak szerint alakulna: az első értesítés felhívná a fogyasztó figyelmét arra, hogy szerzői jogsértés gyanújába keveredett. A második értesítés azt tartalmazná, hogy a további szerzői jogsértések az előfizetői szerződés megszűnésével, és az internetről való lekapcsolással járhat. Mindezek után a harmadik "csapás" a fogyasztóhoz intézett szerződés-megszüntetési nyilatkozatot tartalmazná - írja a blog szerzője. Részletekért látogasson el a blogra.