szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hold után a Marshoz indult a legtöbb űrszonda, és igen sok nem teljesítette a küldetését, néhányan mégis vethettek egy pillantást a vörös bolygóra. A Cydonia blog összegyűjtötte a Mars-szondák történetét.

Az 1992-ben startolt Mars Observer volt a NASA utolsó milliárd dolláros, hatalmasra méretezett orbitere, ami a vörös bolygóhoz indult. Mindössze három nappal a pályára állás előtt azonban elvesztették vele a kapcsolatot, vélhetően az űrszonda hajtóművének hibája miatt. A '90-es évekre a jelszó a NASA-nál a „kisebbet, olcsóbbat, gyorsabban” lett. De ezzel meg átestek a ló túlsó oldalára. Az 1998-ban startolt Mars Climate Orbitert ugyanis annyira spórolósra vették, hogy nem vette észre senki, a vezérlő szoftver fontban közli a szükséges hajtóerőt a newtonban számoló hajtóművel. Mivel 1 font = 4.45 N, a fékező manőver túl mélyre lökte és feltehetően szép tűzgömbbé formálta az űrszondát a Mars légkörében - olvasható a blogon. A teljes bejegyzést elolvashatja a Cydonia blogon, ahol megtekinthet néhány, az űrszondák által készített képet is.
MTI Tech

Videón nézhetjük majd a következő marsraszállást

Videokamerával is felszerelik a következő marsjárót. A nagyfelbontású felvételek rögzítésére alkalmas eszköz a tervek szerint két perccel a bolygóra érkezés előtt kapcsolna be és felvenné az egész leszállási műveletet.

MTI Tech

Húsz év múlva küldene embert a Marsra az Egyesült Államok

A nemzetközi együttműködésre, a Föld-megfigyelési alkalmazásokra és az emberes küldetésekre helyezi a hangsúlyt az új amerikai űrpolitika, amely szerint az Egyesült Államok a 2030-as évek elején juttatna asztronautát a Marsra. Horvai Ferenc, a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) tanácsosa nagyon érdekesnek nevezte az új amerikai űrstratégiát, hiszen Barack Obama hatalomra kerülése után azonnal bejelentette elődje, George Bush elnök Constellation elnevezésű programjának a felülvizsgálatát, amelynek fő eleme épp az lett volna, hogy a Holdra és a Marsra küldenek embert.

MTI Tech

Létezhetett valamikor élet a Marson

A Marson valamikor biztosítottak lehettek az élethez szükséges feltételek, így jelen volt a víz is - jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA).

hvg.hu Tech

Mars-kőzetek, amelyek az élet emlékét őrizhetik

Űrkutatók azonosítottak néhány kőzetet és helyszínt a Marson, amelyek szerintük a vörös bolygón egykor jelen volt élőlények megkövesedett maradványait tartalmazhatják - írja a BBC. A tudósok egy 2008-as felfedezést fejlesztettek tovább.

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben