szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőröket és tűzoltókat is érintő, korkedvezményes nyugdíj megszüntetését kilátásba helyező Széll Kálmán Terv, valamint az ennek kapcsán kialakult diskurzus okán írt egy hosszabb bejegyzést csalódottságában egy tűzoltó, aki méltatlannak érzi a helyzetet.

Ez a szolgálati nyugdíj hisztéria már kezd szánalmas méreteket ölteni - írja a Facebook-oldalán egy tűzoltó, aki azt panaszolja, korai nyugdíjazásukkal kapcsolatban most mindenki csak az érme egyik oldalát látja, "Az üzenet egyszerű volt, világos és könyörtelen: vagy elmész most nyugdíjba (nem mellesleg több pénzért, mint az illetményed valaha is lesz), vagy sohasem. Választani kellett. Gyorsan. Ebben a helyzetben nem volt jó vagy rossz döntés" - áll Ecseti Balázs bejegyzésében. Azt írja: a testületnél dolgozók a "legelemibb közgazdasági törvényszerűség" miatt akasztották szögre sisakjukat, fegyverüket, pedig szeretik a munkájukat. Írásában arra is kitér, hogy sokan csak a társadalom többi tagjának nyugdíjkorhatárához képest korai nyugdíjazásukat látják, de az emögött rejlő munkát nem. "Nekünk nincsen egy épkézláb karácsonyunk, a három nap közül az egyikben dolgozni kell. A csemeték meg otthon gondolnak Rád. Te meg a csemetékre. Szilveszter sem jut gazdagon: vagy 31-e, vagy Újév napja, de nagy valószínűség szerint be kell menned. Hányan kaptatok telefont a főnökeidtől, hogy van 5 órátok összepakolni, és irány az árvíz, vagy az iszap? Aztán lehet ott megszakadni és büdös rohadt tornatermekben 2-3 órákat „aludni”… Sztrájkjogod nincsen. Parancs az van. Ha lakóhelyedtől távol vagy, ezt a tényt be kell jelentened. Mindig elérhető kell legyél"- sorolja a sorok szerzője.

A tűzoltó szerző úgy fogalmaz: "Nem azért írom le hogy panaszkodjak, hiszen imádom a hivatásomat. De mikor a testülethez jöttünk, vállaltunk valamit. Tudtuk, hogy ezekért a kényelmetlenségekért, a feszesebb életvitelért a társadalom kompenzálni fog. Mert tiszteletben tartják, hogy 20-25 évig komolyan odatettük magunkat. Hogy oda mentünk, ahonnan más fut". Azt is hozzáteszi: "Most a nyudíjasaink a főbűnösök. Ők a rákfenéi a szarnak-bajnak. Ezt mondja a média, ezt szajkózza most minden olyan tévéműsor, ahol csak a nézettség a fontos. Hogy nekünk uszítsák a társadalom többi tagját. Mert olyan jó lesz majd, ha 45-55 éves tűzoltók fognak kivonulni a gyermekeitekhez, szeretteitekhez".

Sorait azzal zárja: nagy árat fizet majd a társadalom, véleménye szerint így egyre kevesebben választják majd a tűzoltók, rendőrök hivatását. "Az elmentek helyett újakat kell kiképezni majd, akik abban a pillanatban pattannak majd, ahogy tudnak. Tőlünk már mindent elvettek. A médiának köszönhetően lassan az önbecsülésünket is. Illetve majdnem mindent: a kötelezettségek, a korlátok megmaradtak és a megalázó jelző: "nyugdíjarisztokraták"- zárul az írás. 

"Mély csalódottság uralkodott el a katonákon, rendőrökön, tűzoltókon, börtönőrökön, polgári védelmiseken, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatal, és az Alkotmányvédelmi Hivatal hivatásos állományú tagjain a bejelentést követően" - kommentálta a március elsején bejelentett, a korkedvezményes nyugdíjazás módosításáról is szóló Széll Kálmán Tervet a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Kónya Péter. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete pedig nyílt levelet küldött Matolcsy György bejelentése kapcsán. A csomag ismertetése után közvetelenül megszólalt a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke is, aki szerint kiszámítható és átlátható nyugdíjrendszerre van szükség, ezért támogatandónak tartja, hogy olyan nyugdíjrendszert alakítsanak ki a hivatásos állományú szervekre vonatkozóan, amely a pályán tartaná a szaktudást és a tapasztalatot. Bende Péter, volt fővárosi tűzoltó parancsnok a több ezer - főként önkéntes - tűzoltót tömörítő MTSZ elnöke úgy fogalmazott: "a szolgálat elkoptatja az embereket", de sokan nem egészségkárosodásuk, hanem a bizonytalan jogi helyzet miatt mentek "idő előtt" nyugdíjba, ezért olyan rendszert kell kialakítani, hogy "megérje maradniuk" a tűzoltóknak az állományon belül. A Facebook-bejegyzés a történtek nyomán született.

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

Orbán Viktor: A lengyelek új megoldása az uniós költségvetésről "nem fog menni"

Orbán Viktor: A lengyelek új megoldása az uniós költségvetésről "nem fog menni"

104 évesen győzte le a koronavírust egy világháborús veterán

104 évesen győzte le a koronavírust egy világháborús veterán