szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Már csak idő kérdése, mikor ütnek agyon egy lengyelt a Berlin és Odera-Frankfurt közötti autópályán" - emlékezik vissza a húsz évvel ezelőtti eseményekre a Német Egység blog szerkesztője, az egykori berlini rádiótudósító.

"Ez a baljóslatú előrejelzés logikusan következik mindabból, amit az „extra” című berlini hírmagazin e heti száma ír a lengyel utazók elleni rablótámadásokról. A lap csak összefoglalja mindazt, ami az újságok bűnügyi híreiből az utóbbi hetekben kiderült: a lengyel határ és Berlin között sorozatosak a súlyos kimenetelű támadások a lengyelek ellen. A német újságokból és a tartományi rendőrség véleményéből az tűnik ki, hogy ezúttal nem a keletnémet idegengyűlölet és újfasizmus csap hullámokat, hanem másról van szó. A jelek állítólag arra mutatnak, hogy a határ menti lengyel menekülttáborokból kelet-európaiak – ha hihetünk az újsághíreknek, akkor romániai és bulgáriai menekültek – szökdösnek át Németországba, és célirányosan rabolják ki a lengyeleket. A rendőrség arra gyanakszik, hogy kikémlelik, kinél van pénz vagy áru. Az sem kizárt, hogy a felbujtók között azért a keletnémet újfasiszták is ott vannak" - olvasható a visszaemlékezésben. A teljes bejegyzést elolvashatja a Német Egység blog friss bejegyzésében.
hvg.hu Napi merítés

A politikus, aki a Stasi miatt bukott meg

Húsz évvel ezelőtt hatalmas botrányt kavart Németországban a Stasi-ügy, amelybe számos politikus is belebukott. A Német Egység visszatekintő blog szerzője többek között Lothar de Maizière-re, az NDK első és egyben utolsó szabad választáson hivatalát elnyert miniszterelnökére emlékezik vissza.

hvg.hu Napi merítés

"Magyar szemmel a keletnémetek nem élnek rosszul"

A húsz évvel ezelőtt bekövetkezett német változás sokak szerint nagyon nehezen megy, hiszen negyven év tervgazdálkodás után nem megy egyik napról a másikra a volt NDK átalakítása - emlékezik vissza az egykori berlini rádiótudósító a Német egység visszatekintő blogon.

MTI Kult

Már németül is olvasható a "lengyel Anne Frank" naplója

Először mutatták be német nyelven a "lengyel Anne Frank", vagyis Rutka Laskier naplóját a lipcsei könyvvásáron. A berlini Aufbau kiadónál megjelent kötet mellett az MDR közép-németországi rádió- és tévéállomás a könyvvásáron a napló hangjátékváltozatát is bemutatta.

hvg.hu Napi merítés

Házfoglalók és hajléktalanok lepték el Berlint

Húsz évvel ezelőtt az egyesített Németországban, azon belül is Berlinben hatalmas méreteket öltött a házfoglalók és hajléktalanok kérdése - emlékezik vissza a Német egység blog szerzője, egykori berlini rádiótudósító.

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Schobert Norbert magánnyomozókat fogadott, hogy leszámoljon a családját ócsárló követőkkel

Schobert Norbert magánnyomozókat fogadott, hogy leszámoljon a családját ócsárló követőkkel

Talán nem érdemes beoltani a legidősebb súlyos betegeket, figyelmeztetnek a norvégok

Talán nem érdemes beoltani a legidősebb súlyos betegeket, figyelmeztetnek a norvégok