szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor hajlandó volt szembenézni a ténnyel: a nagy trükk nem sikerült. Az államtitkár lemondott, Matolcsy, Járai és Varga Mihály pesszimista. A hátralévő két és fél évet a kármentés fogja kitölteni - olvasható a Véleményvezér blogon.

Az elmúlt napokban csak úgy kapkodhattuk a fejünket, hiszen a korábban olyannyira magabiztos és optimista kormánypárti gazdaságpolitikusok egyre-másra elképesztően negatív kicsengésű nyilatkozatokkal lepték meg a közvéleményt. Ezek alapján úgy tűnhet, mára a miniszterelnökségi boszorkánykonyhában is kénytelenek voltak elfogadni, hogy a 2012-es év sokkal csúnyább lesz, mint azt eddig gondolták.

©

A sort kedden Járai Zsigmond nyitotta. A kormányzati kommunikációval való összhangra az elmúlt másfél évben rendkívül kényesen ügyelő volt jegybankelnök igen élesen fogalmazott: többek között azt mondta, hogy a kormány terve a gazdaság élénkítésére egyetlen hét alatt megbukott, illetve, hogy a jövő évi költségvetésben újabb kiigazítást kell végrehajtania a kormánynak, még akár az idén. Vagyis Járai Zsigmond nem hisz a 2012-es költségvetés megalapozottságában.

Nem csak Járai van ezzel így. Lemondott ugyanis a Széll Kálmán-terv egyik atyja és arca, a jövő évi költségvetés egyik fő felelőse, Kármán András államtitkár. Az ő távozását pedig nem lehet máshogyan értékelni, mint úgy, hogy már ő sem bízott a korábban saját maga által is fémjelzett gazdaságpolitikában - írja aVéleményvezér. A teljes bejegyzést elolvashatja a blogon.

hvg.hu Napi merítés

VV: vereséget szenved Orbán gyorsnaszádja?

A miniszterelnök a brutálisan nehéz 2012-es év várható nehézségeit az Európai Unió nyakába akarja varrni. Pedig nem az EU húz vissza minket, hiszen mi vagyunk a leglassabbak a régióban - olvasható a Véleményvezér blogon.

hvg.hu Napi merítés

VV: mi várhat a Fideszre 2012-ben?

2011-ben a kormány a könnyen jött pénz mámorában úszva még úgy gondolta, megúszhatja a valódi takarékoskodást. 2012-ben viszont már kénytelenek lesznek egy-két nagyobb társadalmi csoporton elverni a port - olvasható a Véleményvezér blogon.

hvg.hu Napi merítés

VV: rájár a rúd a magyar kormányra

Nemcsak egymillió új munkahely nem lesz, de az államadósság sem csökken: a magánnyugdíjpénztárak államosítása és Orbán trükközése sem volt elég. A forint gyengül, az állam felelőtlenül gazdálkodik - olvasható a Véleményvezér blogon.

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n

Élesben Szarvas Józseffel: Az egy bulvár ügy, hogy tanár leszek az SZFE-n

Másfél évig fogják felújítani a Blaha Lujza teret, eltűnnek a parkolók

Másfél évig fogják felújítani a Blaha Lujza teret, eltűnnek a parkolók

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki