szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január végén új elnöki pályázatot ír ki a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége, miután a grémium csütörtöki ülésén egyetlen induló sem kapta meg az MTV-elnökjelöltté váláshoz szükséges számú szavazatot. Baló György jelöléséhez egyetlen voks hiányzott.

Egyetlen szavazat hiányzott ahhoz, hogy Baló György legyen a Magyar Televízió Rt. elnökjelöltje. Balót a harmadik, utolsó szavazási körben 5-en támogatták, Friderikusz Sándor 4, Péterffy András pedig 2 szavazatot kapott. A pályázatra összesen 18-an jelentkeztek. A jelöltté váláshoz a médiatörvény szerint a kuratóriumi elnökségben kétharmados támogatottságot kell szereznie az indulónak. A testület jelenleg 9 tagú.
Az MTI értesülései szerint az új pályázatnak mind a feltételei, mind a tartalma különbözik majd az eddigi két, azonos követelményekkel rendezett sikertelen választásétól. A társadalmi szervezetek delegáltjaival kiegészült nagykuratórium ülésén az egyik tag felszólította a kuratóriumi elnökséget, hogy az elnökjelölés sikertelensége miatt kollektíve mondjon le; az MTI úgy tudja, ezt a megoldást a felszólaló érintettek kivétel nélkül elutasították.
A történtek kapcsán nyilatkozó Haraszti Miklós, az MTV kuratóriumi elnökségének SZDSZ által delegált tagja szerint a káoszra szavaztak azok, akik érvénytelen szavazatot adtak le a televízióelnök-választás döntő fordulójában, így akarva elkerülni, hogy új elnök vezetése alatt megkezdődhessen az intézmény konszolidációja. "Miközben kedden a Fidesz leszavazta a médiatörvény módosítását, szerdán Szalai Annamária baloldali médiaterrorról beszélt, csütörtökön megakadályozzák, hogy végre elnöke lehessen a közszolgálati televíziónak" - fogalmazott Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő, médiapolitikus a történtek kapcsán. Szalai Annamária (Fidesz) szerint a szocialista politikusok, így Lendvai Ildikó és Medgyessy Péter oly mértékben lejáratták a televízióelnöki pályáztatást, hogy egyáltalán nem lehet csodálkozni a sikertelen elnökválasztáson.
Szeptemberben a kuratóriumi elnökség Balót jelölte a köztelevízió elnöki posztjára, ám a társadalmi kurátorokkal kibővített, úgynevezett nagykuratórium leszavazta őt. A Magyar Televízió Rt. újabb elnöki pályázatát az intézmény közalapítványi kuratóriumának elnöksége  jövő év januárjának utolsó napján teszi közzé. (MTI)
Szemle: Kik azok a társadalmi kurátorok és mit akarnak?

Király Linda koronavírusos volt

Király Linda koronavírusos volt

A pécsi NB I.-es kosárlabdacsapat fele megfertőződött

A pécsi NB I.-es kosárlabdacsapat fele megfertőződött

Különleges kis radart költöztetne otthonainkba a Google

Különleges kis radart költöztetne otthonainkba a Google