szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországnak szinte minden "vágya" teljesült az európai uniós tárgyalások során - mondta Balázs Péter, a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, egy nappal az unió eddigi legnagyobb szabású bővítéséről dönteni hivatott, koppenhágai EU-csúcs előtt.

„A tárgyalások alapvetően pozitívak” - jegyezte meg az államtitkár, de Magyarország jogi és intézményi vállalásait még teljesíteni kell. Ebből a szempontból a KüM mellett öt kormányzati szerv áll reflektorfényben: a pénzügyminisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a környezetvédelmi tárca, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint a Miniszterelnöki Hivatal.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Magyarország 2004. május 1-ig teljes jogú tagja lesz az EU-nak?

Balázs szerint Magyarország hét pontban lépett előre két hónap alatt. Így például sikerült elérni a külföldiek termőföldvásárlási tilalmával kapcsolatban, hogy azt a földterületek áralakulásától függően, az eredeti hét éven túl további három évre érvényben lehessen majd tartani. Az ország lehetőséget kapott arra is, hogy a cigaretta uniós jövedéki adószintjét 2008-ig több lépcsőben érje el. Az államtitkár kiemelte: nehéz viták után Magyarország ugyanannyi képviselőt, 24 főt delegálhat az Európai Parlamentbe, mint más 10 millió lakosú országok. A mezőgazdaság tekintetében, a dán elnökség segítségével sikerült megállapodni több kérdésben is, így például a figyelembe vett termőterület nagyságával, a tejkvótával, a "pálinka" név megőrzésével kapcsolatban. Az államtitkár a munkaerő-áramlás kapcsán elmondta: mára ismertté váltak a tagországok szándékai. Svédország és Hollandia már korábban bejelentette, hogy nem kívánja korlátozni a magyar munkaerőt, Nagy-Britannia pedig a napokban jelezte, hogy az EU-csatlakozás pillanatától teljes egészében megnyitja munkaerőpiacát a magyar állampolgárok előtt. Az adófejezettel kapcsolatban csak részkérdésekben kellett egyezkedni. A parlamenti ellenzék által bírált, az EU jelenlegi tagállamainak védelme érdekében létrehozott védzáradék kérdéséről sikerült eljárási garanciát felvetetni a szerződésbe, ami biztonságosan rögzíti, mikor élhetnek a tagállamok a védzáradékkal. Az államtitkár elmondta: Magyarország 148 millió eurót kap a Schengeni Alapból a határátkelők fejlesztésére, a Schengeni Egyezménynek megfelelő határátkelők kialakítására; ez az összeg a költségek mintegy 73 százalékát fedezi.
A még nyitott költségvetési és az agrárfejezet kérdése a csütörtökön kezdődő kétnapos koppenhágai csúcstalálkozón dől el. A mezőgazdasági közvetlen kifizetések tekintetében eddig nem változott az unió álláspontja. Ennek megfelelően Magyarország az EU-tagállamok támogatottsági szintjének 25 százalékát kapná kezdetben, amely 9 év alatt érné el a 100 százalékot. Balázs szerint a vita nem arról szól, hogy Magyarország megkapja-e a 100 százalékot, hanem, hogy hány lépcsőben érje el azt. A költségvetési fejezettel kapcsolatban Magyarország javítani szeretné a 2005. és 2006. év nettó pozícióját, az EU-ba történő befizetések, és az onnan érkező kifizetések arányát. (MTI)

53 embernek volt négyese az ötös lottón, egyenként majdnem egymilliót nyertek

53 embernek volt négyese az ötös lottón, egyenként majdnem egymilliót nyertek

Több mint 800 új fertőzött, hat halott

Több mint 800 új fertőzött, hat halott

Volt kulcsa, de inkább szétverte az albérlete ajtaját

Volt kulcsa, de inkább szétverte az albérlete ajtaját