szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn elhelyezték a budapesti Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ alapkövét a Páva utcai zsinagógában, s egyúttal bemutatták az épülethez illeszkedő intézmény terveit.

Az alapkövet Medgyessy Péter miniszterelnök, Görgey Gábor kulturális miniszter és Vámos Tibor akadémikus, a központ megvalósítására felállított Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke helyezte el. "A holokauszt utáni minden nemzedék legfőbb kötelessége emlékezni és emlékeztetni" - hangsúlyozta a miniszterelnök az ünnepségen elmondott beszédében. A kormányfő a közelgő EU-csatlakozás kapcsán utalt arra, hogy Magyarország talán soha nem bízott ennyire a jövőjében, s új távlatok nyílnak meg előtte, "egy új európai, nemzeti jövőkép formálása kezdődhet meg".
Görgey Gábor úgy vélekedett, hogy az emlékezés mellett megemlékezéseket kell írni a vészkorszakról, s ily módon nem csak a túlélőknek és az  áldozatok hozzátartozóinak kell letenniük a maguk szellemi alapkövét, hanem  még inkább azon íróknak és művészeknek, akik nem voltak üldözöttek. 
A IX. kerületben épülő központ előreláthatólag 2004. április 16-án, a holokauszt emléknapján nyitja meg kapuit. Az építkezés összértéke - a kiállítás költsége nélkül - várhatóan eléri az 1,7 milliárd forintot. Ács Tamás, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára ugyanakkor jelezte, hogy a kiállítási program költségigénye becslések szerint 500 millió és egymilliárd forint közé tehető, ám a megvalósításra jelenleg nem áll rendelkezésre fedezet a tárcánál. Utalt arra, hogy a központ létrehozására tulajdonosként a  Budapesti Zsidó Hitközség bocsátotta a magyar állam rendelkezésére a Páva utcai telket és a hosszú ideje használaton kívüli zsinagógát. (MTI)

A fesztivál után az Ördögkatlan Napokat is le kellett mondani

A fesztivál után az Ördögkatlan Napokat is le kellett mondani

Nem lesz idén Nobel-díjátadó ünnepség

Nem lesz idén Nobel-díjátadó ünnepség

Öthavi mélyponton a forint, 364 forintba is került egy euró

Öthavi mélyponton a forint, 364 forintba is került egy euró