szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

George Bush amerikai elnök kedden elrendelte a rakétavédelmi rakétarendszer telepítésének megkezdését. A lépés célja megvédeni az Egyesült Államokat és szövetségeseit a tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetéstől.

A Pentagon az első szakaszban tíz elfogó rakétát állít hadrendbe 2004-ig az alaszkai Fort Greeleyben, majd további tízet 2005-ig vagy 2006-ig. Ez a fejlett technológia ellenére még korlátozott rendszer lenne, kiépítése ugyanis fokozatosan történik. Kormányforrások szerint elfogó rakétákat telepítnek majd a kaliforniai Vandenberg támaszponton is. Az Egyesült Államok tavaly felmondta a rakétaelhárító rendszereket korlátozó ABM-szerződést, amelyet még a Szovjetunióval kötött 1972-ben. Az ABM-szerződés tiltotta a tervezett országos védelmi rendszer kiépítését.
Bush elnök a Fehér Ház által kedden közzétett nyilatkozatban aláhúzta, hogy a védelmi képességek, noha kezdetben szerények lesznek, növelik Amerika biztonságát. A rendszert tovább fogják bővíteni és korszerűsíteni a rakétavédelmi technológiai kutatások és fejlesztések előrehaladtával, a fenyegetettség változásától függően. A nyilatkozat szerint az Egyesült Államok védelmi minisztériuma olyan rakétavédelmi képességeket fejleszt ki és telepít, amelyekkel nemcsak az Egyesült Államokat és katonai erőit, hanem barátait és szövetségeseit is meg tudja védeni. Washington más nemzeteket is arra bátorít, hogy vegyenek részt a gyártási folyamatokban, s Nagy-Britannia és Dánia hozzájárulását kéri a területükön lévő korai előrejelző rendszer korszerűsítéséhez.
"Úgy tervezzük, hogy 2004-től vagy 2005-től működni fognak ezek a kezdeti képességek, amelyek szárazföldi és tengeri telepítésű elfogó eszközöket, további Patriot (PAC-3) rakétaegységeket, valamint szárazföldön, tengeren és űrben telepített előrejelző-érzékelőket foglalnak majd magukban" - áll a nyilatkozatban. A cél "az állampolgárok megoltalmazása a talán legnagyobb létező veszélytől, attól a katasztrofális pusztítástól, amelyet tömegpusztító fegyverekkel és hordozóeszközökkel rendelkező ellenséges államok és terrorszervezetek okozhatnak".
A rakétavédelmi program nem olyan ambiciózus, mint Ronald Reagan 1983-as, csillagháborús tervként emlegetett Stratégiai Védelmi Kezdeményezése (SDI), de kutatások folynak tengeren és űrben telepített rendszerekről is. A rendszer a védelmi tárca legköltségesebb fejlesztési programja, több százmilliárd dollárt fordítanak rá az elkövetkező évtizedekben. Jövőre és a rákövetkező esztendőre 7,8-7,8 milliárd dollárt irányoztak elő kísérletre és kutatásra. A Pentagon 1999 óta nyolc kísérletet végzett támadó hadászati rakéta megsemmisítésére, ebből öt esetben sikerült eltalálni a célpontot. A legutóbbi a múlt héten kudarccal végződött, mivel az elfogó lövedék nem vált le a gyorsító rakétáról. (MTI)

Megjött a Volkswagen globális villanyautója az ID.4

Megjött a Volkswagen globális villanyautója az ID.4

Orbánról készített "kihagyhatatlan címlapsztorit" a Politico

Orbánról készített "kihagyhatatlan címlapsztorit" a Politico

Meghalt a világhírű sanzonénekesnő, Juliette Gréco

Meghalt a világhírű sanzonénekesnő, Juliette Gréco