szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai hadsereg utasítást kapott, hogy 50 ezer katonát értesítsen annak eshetőségéről, hogy a jövő év elején a Perzsa-öböl térségébe vezényelhetik őket. Az Egyesült Államoknak jelenleg 60 ezer katonája állomásozik a Perzsa-öbölben és Afganisztánban.

Az előzetes tervet egy nappal azelőtt hozták nyilvánosságra, hogy Colin Powell külügyminiszter és John Negroponte amerikai ENSZ-nagykövet ismerteti az iraki tömegpusztító fegyverekről készült bagdadi nyilatkozat amerikai értékelését. George Bush amerikai elnök még nem döntött véglegesen a katonák kivezényléséről.
 
Colin Powell külügyminiszter szerdán este, az Európai Unió és az Egyesült Államok szokásos félévi tanácskozásán kijelentette: "Iraknak lehetősége nyílott arra, hogy a nemzetközi közösséggel együttműködve véget vessen tömegpusztító fegyvereivel kapcsolatos megtévesztő játékainak. A bagdadi nyilatkozatban látottak alapján nem gondoljuk, hogy az irakiak megértették az üzenetet, vagy hogy készek a jóhiszemű együttműködésre". Kormánya a bagdadi jelentés kiértékelésekor az "ENSZ-folyamat keretében" marad - szögezte le mindazonáltal Powell.
Bush elnök rugalmas katonai tervet hagyott jóvá az Irak elleni esetleges invázióra, amelyre összesen 250 ezer katona áll majd készenlétben a térségben. A műveletek kisebb létszámú erőkkel kezdődnének intenzív légi csapások támogatásával. Nagyobb csapatokat nem vonultatnak fel az iraki határ mentén, hanem légi úton szállítják Irakba a további erősítéseket. Amerikai hírszerzési források szerint Szaddám Huszein iraki vezető az amerikai támadás esetén a felperzselt föld taktikáját szándékozik alkalmazni: olajkutak felgyújtásával, erőművek és az élelmiszerraktárak elpusztításával szándékosan humanitárius katasztrófát akar előidézni, hogy az amerikai hadsereget vádolhassa majd a lakosság ínségéért és szenvedéséért. Szaddám Huszein, ha sarokba szorítva érzi magát, vegyi és biológiai fegyvereket is bevet majd a bevonuló csapatok, valamint Izrael, Kuvait és saját népe, így a dél-iraki síiták ellen - vélték a névtelenül nyilatkozó tisztségviselők.  Az iraki hadsereg az USA Today napilap szerint betontömbökkel és más akadályokkal torlaszolja el a nyugat-, és délkelet-iraki légibázisok leszállópályáit, hogy megnehezítse az esetleges inváziós erők dolgát. (MTI)
Irak: a brit külügyminiszter szerint Szaddám "nyilvánvalóan hazudik"

A függőséget nem lehet levenni, mint egy kabátot

A függőséget nem lehet levenni, mint egy kabátot

Átlátható adományozás reklámmal és Csisztu Zsuzsával a háttérben

Átlátható adományozás reklámmal és Csisztu Zsuzsával a háttérben

Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk

Horvátországban ötödannyi az új koronavírusos mint nálunk