szerző:
hvg.hu

Az orosz hadsereg észak-kaukázusi kémelhárító és antiterrorista részlegének vezetője azt állítja, a Groznijban az oroszbarát kormány székháza ellen pénteken elkövetett merényletre Sámil Bászájev csecsen hadúr és a Muszlim Testvériség nevű iszlám szervezet képviselője,  Abu al-Valid adott parancsot, s az akciót meg nem nevezett arab országok finanszírozták - írja a CNN. A robbantást, amely legkevesebb ötvenöt ember halálát okozta, három öngyilkos merénylő követte el.

Ilja Sabalkin ezredes szerint a katonai felderítés úgy tudja, számos korábbi grozniji támadást is Abu Al-Valid rendelt el - írja a CNN. A biztonsági szolgálatok információi szerint Abu al-Valid találkozott Samil Bászájev csecsen hadúrral, és közösen határozták el: több jelentős terrorcselekményt hajtanak végre Groznijban és a köztársaság regionális központjaiban. Sabalkin egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a csecsen lázadók vezetői között "egyre több a külföldi, mindenekelőtt arab zsoldos", s egyre gyakrabban folyamodnak a forgalmas helyek ellen irányuló öngyilkos merényletekhez.
Egy londoni lázadó csecsen csoport weboldalán olvasható közlemény hangsúlyozza, hogy csecsenek soha nem alkalmazzák az öngyilkos merényletek módszerét. A CNN tudósítója szerint ugyanakkor számos lázadó csoport működik Csecsenföldön, s ezek közül némelyik kapcsolatban áll az al-Kaidával, mások leváltak egykori csoportjukról, így sokszor nem világos, valamely akcióért ki viseli a felelősséget.
Groznij és a környező városok kórházaiban 123 sebesültet ápolnak; az eddigi halálos áldozatok közül tizennégyen kórházban haltak meg, s a sebesültek közül még sokak állapota súlyos. Az áldozatokról azután közöltek új adatot, hogy a 250 fős mentőalakulat túlélők után kutatva  átvizsgálta a kormányépület romjait. A csecsen fővárosban, a robbantás helyszínén két mobil kórházat állítottak fel, s daruval távolították el a romokat. Az épület előtt nagy tömeg várakozott, hogy hírt kapjon eltűnt hozzátartozóiról.
A terrorcselekményt három öngyilkos merénylő hajtotta végre - állapította meg a nyomozás. A terroristák az orosz hadseregben használt Kamaz teherautóval és UAZ terepjárójával érkeztek a helyszínre, terepszínű orosz egyenruhát és szabályos rangjelzéseket viseltek, nem voltak "kaukázusi kinézetűek", a bejáratnál igazolták magukat, a járművek szélvédőjére pedig kiragasztották azokat a hivatalos engedélyeket, amelyek szabad átjutást biztosítottak nekik több grozniji ellenőrző pontnál, majd bejutást a kormányépület területére. A nyomozók azt remélik, azonosítani tudják a merénylőket annak ellenére, hogy testüket darabokra szaggatta a robbanás. A két jármű rakterében lévő, összesen féltonnányi TNT-nek megfelelő robbanóanyag detonációja betörte az épület összes ablakát, kiszakította az ajtókat és ledöntötte a közfalakat. Csak a beton tartófalak maradtak állva.
Szombaton kiadott nyilatkozatában az orosz külügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy az újabb grozniji merénylet "a nemzetközi terrorizmus válasza Vlagyimir Putyin elnök és az orosz vezetés politikájára, amely következetesen politikai rendezésre törekszik Csecsenföldön". A nyilatkozat szerint "a Csecsenföldön berendezkedett terroristák ismét megmutatták, hogy ők az egész világra kiterjedő nemzetközi terrorizmus egyik osztagát képviselik".
Csecsenföld: merénylet az oroszbarát kormány épülete ellen
Szemle: Miért nem hasonlít a csecsenek helyzete a palesztinokéhoz? 

Kifogást adott be a Momentum, mert a kormány tájékoztató kampánya olyan, mint egy Tarlós-plakát

Kifogást adott be a Momentum, mert a kormány tájékoztató kampánya olyan, mint egy Tarlós-plakát

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

Gyönyörű izomkombi a 90-es évek elejéről: eladó egy alig használt Mercedes E36T AMG

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt nyert

Szombathelyen is az ellenzéki jelölt nyert

Telefonont ragadott a Fidesz-KDNP szegedi jelöltje, és szavazásra buzdított

Telefonont ragadott a Fidesz-KDNP szegedi jelöltje, és szavazásra buzdított

913 településen már el is dőlt a választás

913 településen már el is dőlt a választás

Sokkal többen szavaztak délelőtt 11-ig, mint öt éve ilyenkor

Sokkal többen szavaztak délelőtt 11-ig, mint öt éve ilyenkor