szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőig összesen 62 ezer 222 darab jelentkezési lap érkezett az egyszerűsített vállalkozói adóra (eva) való áttéréshez az adóhivatalhoz. Ez a vártnál lényegesen kevesebb jelentkezőt jelent.

Az adóhivatalnál 52274 jelentkezési lapot dolgoztak fel eddig, amelyekből 2003-at utasítottak el formai hibák, illetve hátralékok miatt. Király László György, az APEH elnöke hétfőn elmondta: a feldolgozott jelentkezési lapok érintettjeit már értesítette az adóhivatal, míg a hátralévő mintegy 10 ezer adózó az elkövetkezendő napokban várhatja az értesítést. Az APEH a hátralékok befizetésénél nem tapasztalt olyan mértékű növekedést, ami az evára áttérő vállalkozók elmaradt befizetéseire vezethető vissza. Az elutasított vállalkozók fellebbezését csak abban az esetben fogja kedvezően elbírálni az adóhivatal, ha banki bizonylattal tudják alátámasztani, hogy december 20-ig rendezték hátralékukat.
A választások idején az MSZP többszázezer olyan érintettről beszélt, akik igénybe vehetik majd az evát. Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára júliusban azt nyilatkozta, hogy a tárca számítása szerint félmillió vállalkozás fér bele az eva által meghatározott árbevételi korlátba, közülük 380 ezer nyereséges. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke májusban szintén arra számított, hogy legalább félmillió egyéni vállalkozó és társas vállalkozás tér át az evára.
December 20-án, az evára jelentkezés határidejének lejártakor az APEH úgy becsülte, hogy ötven- ötvenötezer vállalkozó jelentkezik be az újfajta adónemre. Az APEH honlapjáról addig csaknem 140 ezer eva-bejelentkezési lapot töltöttek le. Több mint 80 ezer egyéni vállalkozó és 56 ezer társas vállalkozás rendelkezett már az internetről letöltött bejelentkezési nyomtatványokkal és naponta több mint nyolcezren keresték fel az adóhatóság eva-magyarázatokat, szakmai információkat tartalmazó internetes oldalát.

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Átlépte az 50 ezret az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Szijjártó: Marad a határzár októberben is

Szijjártó: Marad a határzár októberben is