szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Helyi idő szerint kedd délelőtt megérkezett Phenjanból Pekingbe az Észak-Koreából   kiutasított két atomlétesítmény-ellenőr. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) két szakértője egyenesen a szervezet bécsi székhelyére utazik.

Észak-Korea pénteken határozott úgy, hogy távozásra szólítja fel a NAÜ-szakértőket, akik addig a kommunista ország bezárt nukleáris létesítményeit és atomprogramját ellenőrizték. Phenjan Mohamed el-Baradeinek, a NAÜ főigazgatójának írt levelében azzal indokolta a kiutasítást, hogy "mivel nukleáris létesítményeink zárlatát feloldjuk, a NAÜ-ellenőrök küldetése, akik a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és az Egyesült Államok 1994-es keretegyezménye értelmében tartózkodtak Jongbjonban, természetesen véget ér. E helyzetben, amikor az ellenőrök tartózkodásának már nincs indoka, kormányunk úgy határozott, hogy elküldi őket."
Phenjan a napokban közölte: újra üzembe helyezi azt a nukleáris laboratóriumát, amelynek öt megawattos, grafitfékezésű reaktora nyugati vélekedés szerint - katonai célokra felhasználható plutónium előállítására is képes. Phenjan a reaktor újraindítását áramhiánnyal indokolta. Ugyanakkor Oroszország, Észak-Korea szövetségese, figyelmeztette az ázsiai országot, hogy ne mondja fel azt az általa 1985-ben aláírt, 1968-as nemzetközi szerződést, mely a nukleáris fegyverek terjedését korlátozza.
George Bush amerikai elnök szóvivője, Scott McClellan úgy nyilatkozott, hogy Észak-Korea nagy árat fog fizetni nukleáris programjáért. Lapértesülések szerint az amerikai kormány "méretre szabott gazdasági szankciókat" tervez Észak-Korea ellen. Washington gazdasági és politikai elszigeteléssel igyekszik nukleáris programjának feladására kényszeríteni Phenjant. (MTI)

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók

Versenypályán tökéletesítik a Maserati 630 lóerős új közúti sportkocsiját – fotók

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok