szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Irak kész válaszolni az ENSZ minden olyan kérdésére, amely az iraki fegyverkezési programokra vonatkozik - jelentette ki az iraki fegyverzetellenőrzési szervezet vezetője, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa elégedetlenségét fejezte ki a tömegpusztító fegyverekről készített iraki nyilatkozattal kapcsolatban.

"Az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottsága és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség valamennyi kérdésére válaszolni fogunk, hogy lezárjuk, megoldjuk az ő álláspontjuk szerint függőben lévő kérdéseket" - reagált Hosszam Mohamed Amin tábornok Bagdadban azokra a kijelentésekre, amelyeket Hans Blix, az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) vezetője néhány órával korábban tett New Yorkban. Blix az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését követően azt mondta, hogy elégedetlen a fegyverzetellenőröknek december 7-én átadott tömegpusztító fegyverekről készített 12 ezer oldalas iraki nyilatkozattal, amely számos kérdést megválaszolatlanul hagy. Ugyanakkor elismerte: az eddigi helyszíni szemlék alkalmával "füstölgő puskacsövet", azaz vitathatatlan bizonyítékot nem találtak arra, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei lennének, vagy ilyen fegyvert állítana elő.
Amin tábornok szerint az ENSZ-szakértők ellenőrzései világosan bebizonyítják, hogy az iraki nyilatkozatban foglalt állítások hitelesek. Rámutatott, hogy a világszervezet ellenőrei november 27-e óta 300 helyszínt kerestek fel, és eddig nem találták jelét sem tiltott tevékenységnek, sem tiltott anyagoknak vagy felszereléseknek. A tábornok közölte, hogy minden további kérésnek eleget fognak tenni, ugyanakkor megjegyezte, hogy az iraki félhez hivatalosan mindeddig egyetlenegy kérdés sem érkezett.
Blix csütörtökön közölte, hogy egy héten belül megkezdik az iraki tudósok kikérdezését, de arról nem szólt, hogy ebből a célból külföldre viszik-e őket, amint azt az amerikai kormány szorgalmazza. Amin tábornok azonban úgy értesült, hogy a világszervezet egyik ellenőre szóban felajánlotta egy iraki tudósnak, hogy utazzon Ciprusra. Irak ilyen irányú hivatalos kérést még nem kapott a UNMOVIC-tól - jelentette ki, hozzátéve, hogy bármelyik iraki tudós szabadon dönthet arról, hogy hol kíván találkozni az ENSZ-szakértőivel. Bagdad a múlt héten ötszáz tudós és szakértő nevét tartalmazó listát adott át a fegyverzetellenőröknek. (MTI)

Ma van a Google 22. születésnapja, bár kicsit zavaros a helyzet

Ma van a Google 22. születésnapja, bár kicsit zavaros a helyzet

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Ismét több ezren vonultak az utcára az SZFE mellett tüntetni

Ismét több ezren vonultak az utcára az SZFE mellett tüntetni