szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatvanegyre emelkedett azoknak a száma, akik a tavaly októberi, moszkvai túszmentő akció túlélőiként vagy az elhunytak hozzátartozóiként 48 millió dolláros kártérítési pert indítottak a városi önkormányzat ellen. A rohamosztagosok támadásáról csecsen túszejtők által készített videofelvételt is bizonyítékként tárják a bíróság elé a ma kezdődő perben - írja a BBC.

A csecsen túszejtők tavaly októberben több mint hétszáz embert tartottak fogva három és fél napig egy moszkvai színházban, s a kommandósok által végül bevetett gáz használatának következményeként százhuszonkilenc túsz vesztette életét, a hatalmas összegű kártérítési igény mégis megosztja a véleményeket Oroszországban.
A moszkvai önkormányzat feháborítónak tartja, hogy a családoknak nyújtott segítség után többen még kártérítési igénnyel lépnek fel. A felperesek ügyvédei azzal érvelnek, hogy a segítség esetleges volt, s az áldozatok családtagjainak joguk van közös kártérítésre. Készek bemutatni azt a videofelvételt is, amelyet maguk a terroristák készítettek a kommandósakcióról; azt nem tudni, hogyan került a felperesek birtokába a videoanyag: állítólag az egyik túsz, egy brit újságíró jutott hozzá. Az ügyvédek jelezték, kérni fogják, hogy az ügyet ne moszkvai bíróság tárgyalja, mert tartanak a városi elöljárók befolyásától. A városatyák ugyanakkor a kezdeti elutasítás helyett a  védekezést választják: ha valósággá válik a példátlan összegű kártérítés, vizsgálatot kezdeményeznek, a szövetségi biztonsági erők felelősségét készülnek felvetni - tudósít a BBC.
Szemle: Miért nem hasonlít a csecsenek helyzete a palesztinokéhoz?

Mi ez a zöld pötty az iPhone kijelzőjén? Valaki leskelődik?

Mi ez a zöld pötty az iPhone kijelzőjén? Valaki leskelődik?

A kényszerű home office fellendítette az önfoglalkoztató szexmunkások üzletét

A kényszerű home office fellendítette az önfoglalkoztató szexmunkások üzletét

Mutasd, milyen pózban alszol - megmondom, ki vagy!

Mutasd, milyen pózban alszol - megmondom, ki vagy!