szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyetlen, így a Vér és Becsület Kulturális Egyesület által bejelentett rendezvény sem tartható a budai Várban január 20. és február 28. között, mivel ez idő alatt olyan kulturális rendezvényt tart az önkormányzat a Várban, ami nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá.

Nem tarthatja meg a Vér és Becsület Kulturális Egyesület február elsejére tervezett, a magyar és német csapatok 1945-ös kitörési kísérletére emlékező rendezvényét, ahogy más szervezetek sem tarthatnak semmilyen eseményt, mivel a Budavári Önkormányzat a január 20. és február 28. között időre bérbe adta a kérdéses közterületet. "A Vár erre az időszakra nem közterület, hanem kvázi magánterületté alakul, hiszen az önkormányzat bérbe adta azt" - nyilatkozta Lapid Lajos, a BRFK közbiztonsági helyettese. Az MTI értesülése szerint a Várban a magyar kultúra napja különféle eseményeire kerül sor az említett időszakban.
Az önkormányzat bejelentését követően felvettük a kapcsolatot a Vár területére korábban rendezvényt bejelentő szervezetekkel, és tájékoztattuk őket arról, hogy nem tudják megtartani a rendőrség által korábban tudomásul vett rendezvényüket - mondta Lapid. Kökényesi Antal budapesti rendőrfőkapitány szerint a továbbiakban a bejelentő kötelessége tájékoztatni a korábban engedélyezett rendezvény elmaradásáról a résztvevőket. A rendőrfőkapitány elmondta azt is, a kulturális rendezvény miatt a megszokottnál több rendőr lesz a Várban.
A Vér és Becsület még október végén adta be kérelmét a BRFK-nak, hogy rendezvényüket megtarthassák, ám azt a rendőrség tartalmi hiányosságokra hivatkozva visszautasította és pótlásra szólította fel az egyesületet. Noha a Vér és Becsület azóta pótolta a hiányzó adatokat, a joggyakorlat szerint a pótlással együtt sem biztos, hogy megkapták volna az engedélyt. Ugyanis ha a hatóság hiányosnak nyilvánítja a kérelmet, akkor a kiegészített kérelem beadásáig úgy veszik, mintha nem is létezett volna.
A titkosszolgálatok által neonácinak tartott Vér és Becsület vezetője, Domokos Endre János korábban tagadta, hogy szervezetének köze lenne a Németországban betiltott Blood and Honour újfasiszta szervezethez. Domokos szerint a valójában fiatal művészek támogatására létrejött szervezetet alaptalanul vádolták meg neonáci kapcsolatokkal.

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi