szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország lakosságának 56 százaléka támogatja az ország EU-csatlakozását, s miközben fél évvel ezelőtt még az emberek 62 százaléka tartotta inkább előnyösnek az Európai Unióhoz való csatlakozást, most 45 százalékuk - derül ki a Szonda Ipsos Népszabadságban közzétett közvéleménykutatási eredményeiből. A csatlakozással inkább hátrányokra számítók aránya 20 százalékról 39-re nőtt.

Egyre kisebb mértékben, de továbbra is a csatlakozással kapcsolatos pozitív várakozások felé billen a mérleg: a csatlakozáspártiak aránya 56, az ellenzőké 22 százalék, a bizonytalanoké ugyanennyi. "A legrosszabb társadalmi pozícióban lévő rétegek kedvezőtlen történelmi és gazdasági tapasztalataik alapján magukat vesztesnek minősítik, és azt a jövőre is előre vetítik" - írja a lapban közzétett elemzés. A magas társadalmi státusúaknál, a diplomásoknál egyértelmű politikai törésvonal mutatkozik: a baloldaliak EU-pártiak, a jobboldaliak egyre inkább EU-ellenesek.
Tavaly nyár óta - amikor az MSZP-t és a Fideszt támogatók hasonlóan ítélték meg a csatlakozást: 67, illetve 64 százalék várt inkább pozitív hatásokat, 19-19 százalék negatívakat - a szocialisták körében 10, a fiatal demokraták között 22 százalékkal csökkent az előnyökre számítók aránya. Az MSZP-sek körében továbbra is a pozitív várakozások (57-30 százalék), a fideszeseknél a negatívak vannak túlsúlyban (42-47 százalék). A diplomás szocialistáknak ma is nyolctizede számít inkább pozitív fejleményekre, és csak 15 százalékuk negatívakra. A felsőfokú végzettségű fideszesek álláspontja viszont az ellenkezőjébe fordult: 60 százalék vár inkább hátrányokat, 31 százalék előnyöket- írja a lap.

Csúszhat az EU-s országjelentések publikálása

Csúszhat az EU-s országjelentések publikálása

Meglátogatta Navalnijt a kórházban Angela Merkel

Meglátogatta Navalnijt a kórházban Angela Merkel

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya