szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Másodfokú jogerős döntésével a Fővárosi Bíróság (FB) csütörtökön helyben hagyta azt az elsőfokú ítéletet, amely elmarasztalta Tóth Andrást, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító politikai államtitkárát, aki a Bánk bán című film költségvetésével kapcsolatban tett nyilatkozataival megsértette a filmet gyártó Ezüsthajó Kft. jó hírnevét.

A személyiségi jogi perben 2002 júliusában a II.-III. kerületi bíróságon született az az elsőfokú elmarasztaló ítélet, amely ellen Tóth András fellebbezett. Bár a másodfokú tárgyaláson a politikus jogi képviselője utalt arra, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságon két eljárás is folyik ez ügyben, az első fokon eljáró bírósághoz hasonlóan a Fővárosi Bíróság sem találta bizonyítottnak Tóth András állításait.
A jogerős ítélet értelmében a politikusnak közlemény formájában kell elégtételt adnia az Ezüsthajó Kft. jó hírnevét sértő állításait közlő Népszabadság és Magyar Hírlap napilapokban, valamint a Tv2 adásában. A közleménynek tartalmaznia kell, hogy Tóth András megsértette a kft. jó hírnevét azzal, hogy a Bánk bán című film finanszírozásával kapcsolatban azt mondta: azért készült a produkcióhoz két eltérő költségvetés, hogy abból ki lehessen emelni 150 millió forintot.
2001 nyarán a szocialista politikus a hozzá eljutott dokumentumokra hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy az államilag finanszírozott produkcióhoz, a hivatalos 766 millió forintos költségvetés mellett, egy 610 millió forintos büdzsé is készült. Tóth András erre alapozva vélekedett úgy, hogy gyanúja szerint a filmgyártás során valaki vagy valakik mintegy 150 millió forintot kísérelhetnek meg kiemelni a Bánk bán költségvetéséből. (MTI)

Új pártot alapított Volner János

Új pártot alapított Volner János

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Putyin vigyáz Belaruszra, de nagy árat fizettet Lukasenkával

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal