szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kertész Imre Nobel-díjas magyar író a Németországban a holokauszt emléknapjává nyilvánított január 27-én, az auschwitzi haláltábor felszabadításának napján tartott megemlékezésen felolvasott és virágot helyezett el egykori raboskodásának színhelyén, a Weimar melletti Buchenwaldban. E napon Németországban minden évben emlékünnepségekkel adóznak az áldozatok emlékének.

Kertész Imre Sorstalanság című regényéből azt a részt olvasta fel, ahol leírja, miként került vissza a zeitzi kültáborból munkaképtelenné nyilvánítottan Buchenwaldba. "S hiába minden megfontolás, ész, belátás, józan értelem, mégsem ismerhettem magamban félre valami halk vágyakozásféle lopott...makacskodó szavát: szeretnék kicsit még élni ebben a szép koncentrációs táborban" - hangzott el a híres részlet a zsúfolt teremben, ahová a koncentrációs tábor más túlélői is eljöttek.
"Auschwitz felszabadítása után is folytatódott a gyilkolás. S mégis tudatosan azért emlékezünk ezen a napon a nemzetiszocializmus áldozataira, mert Auschwitz a gyűlölet és a népirtás szinonimájává vált" - jelentette ki a megemlékezésen Christine Lieberknecht, Türingia tartomány parlamentjének elnöke. Jelen volt Bernhard Vogel, Türingia miniszterelnöke is, Volkhard Knigge, a buchenwaldi emlékhely igazgatója, miniszterek, képviselők, diákcsoportok, diplomáciai missziók képviselői, érdeklődők. "A megbékélés jele, hogy Kertész Imre, illetve Buchenwald és Mittelbau-Dora koncentrációs táborok más túlélői velünk együtt emlékeznek a nemzetiszocializmus áldozataira" - mondta beszédében Vogel miniszterelnök.
Az egy órás, az MDR tartományi televízióban élőben közvetített emlékünnepség végén a megjelentek az egykori tábor Appellplatzára (gyülekező helyére) vonultak. Kertész Imre az egykori fogolytársakkal együtt sárga rózsát helyezett el a köves-kavicsos talajba beépített emléktáblánál.
A holokauszt áldozatairól a német képviselőházban, a Bundestagban is megemlékeztek. (MTI)

2600 kilométerrel árulnak egy 27 éves Maseratit

2600 kilométerrel árulnak egy 27 éves Maseratit

155 példányban vitték el követeléseiket a Parlamenthez az SZFE hallgatói

155 példányban vitték el követeléseiket a Parlamenthez az SZFE hallgatói

Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán

Az én hetem: Péterfy Gergely nem lett covidos, de őrt áll az SZFE homlokzatán