szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Változatlanul hagyta a jegybanki 6,5 százalékos alapkamatot a Monetáris Tanács hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A reggel váratlanul meghirdetett jegybanki devizaaukció eredményét ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra, így a piacon fokozódott a bizonytalanság. 

A Monetáris Tanács döntése előtt a bankközi piacon elterjedt, hogy a testület szűkíteni fogja az egynapos kamatfolyosó szélességét és feloldja a mennyiségkorlátozást a jegybanki kéthetes betétnél. A legutóbbi 6,5 százalékos jegybanki alapkamatról szóló döntéskor a monetáris testület január 17-én - védekezve az erős spekuláció ellen - kibővítette a kamatfolyosó szélességét az addigi plusz/mínusz 1 százalékról plusz/mínusz 3 százalékra, egyúttal mennyiségi korlátozást vezetett be a jegybank kéthetes betétjénél. Ezt az MNB legutóbb, az elmúlt hét keddjén érvényesítette is, amikor is 580 milliárd forintos ajánlat érkezett ugyan, de csupán 100 milliárd forint értékben fogadott el betéteket a kereskedelmi bankoktól. A Monetáris Tanács hétfőn sem a kamatfolyosót nem szűkítette, sem pedig a kéthetes betétnél bevezetett mennyiségi korlátot nem oldotta fel. A tanács megvitatta az ez év február 10-én publikálandó inflációs jelentés első változatát, egyúttal tudomásul vette Oblath Gábor lemondását a Monetáris Tanácsban betöltött tagságáról.
A reggel váratlanul meghirdetett jegybanki devizaaukció eredményét nem hozták nyilvánosságra, így ahelyett, hogy megnyugodott volna a piac, csak fokozódott a bizonytalanság - mondták el piaci szereplők az MTI-ECO-nak hétfő délután. A nap első felében 11,70 százalékig erősödött forint, néhány perccel a devizaaukció 14 órai befejezése után 11,26 százalékig gyengült. Az MNB devizaaukciójára piaci információk szerint 243 forint feletti euró árakat nyújtottak be a bankok, egyes vélemények szerint 245 forintos ajánlat is volt.
A jegybank azonban teljes titoktartásba burkolódzott, bankonként kétoldalú tárgyalásokat folytatva közölte az aukció eredményét. Ezért a piacon csak találgatják, egyáltalán sikeres volt-e az aukció. Piaci értesülések szerint 244,50 forint alatt nem fogadott el ajánlatot a jegybank, de azt sem tartják kizártnak, hogy egyáltalán nem volt elfogadott ajánlat. Vannak olyan vélemények, hogy a jegybankhoz nem érkeztek megfelelő mennyiségű és minőségű ajánlatok. A kereskedők egy része úgy véli, a bankok a megadott néhány óra alatt nem tudtak komolyan felkészülni az aukcióra. Találgatják, hogy a jegybank egyszeri próbálkozásáról volt-e szó, vagy máskor is tervez hasonló "rajtaütésszerű" megoldásokat.
Az euróval 243,80 és 245,65 forint között kereskedtek délelőtt a bankközi devizapiacon. Délután 14 óra előtt 243,80 forint körüli áron, 14 óra után pár perccel már 245 forint körüli áron jegyezték a közös európai valutával. Pénteken délután 247,50/60 forint volt az euró jegyzése. (MTI)

Szemmel nem látható, de a műszer kiszúrta: UV-fény ragyog a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön

Szemmel nem látható, de a műszer kiszúrta: UV-fény ragyog a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön

Bevezeti a korhatárszűrőt a YouTube, be kell jelentkezni a videózáshoz

Bevezeti a korhatárszűrőt a YouTube, be kell jelentkezni a videózáshoz

Magyar helyszínnel próbálják lejáratni Joe Bident egy Trump-párti reklámfilmben

Magyar helyszínnel próbálják lejáratni Joe Bident egy Trump-párti reklámfilmben