szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BorsodChem Rt. 400 ezer megawatt órás villamosenergia-szállítási szerződést írt alá szerdán Budapesten a svájci villamos energia kereskedő céggel, az Entrade Hungary Kft.-vel, így a vegyipari vállalat az első magyar cég, aki kihasználja a piacnyitás adta lehetőségeket. Külföldi árambeszerzéssel több, azóta csődöt jelentett hazai vállalkozás is próbálkozott a közelmúltban.

A szabadpiaci áram fogadására 2003. február elsejétől lesz lehetősége a BorsodChemnek, miután már a helyi szolgáltatóval, az Émásszal is megegyezett. Az egyéves megállapodás alapján a BorsodChem a törvény által megengedett maximumot, azaz igényének 50 százalékát szerzi be importból. A BorsodChem a társasági költség-versenyképesség fenntartásával, illetve erősítésével indokolja a döntést.
Az aláírást követően Kovács F. László, a BorsodChem vezérigazgatója elmondta: a szerződés eredményeként a jelenlegi áraknál olcsóbban jutnak villamos energiához. Így a BorsodChem árelőnye - figyelembe véve a februári 14 százalékos áremelést - már megéri azt a kockázatot, hogy a közüzemi piacnál bizonytalanabb szabadpiacon vételezze a villamos energiát. A közüzemi piacon jelenleg egy megawattóra villamos energia 9,747 forintba kerül a BorsodChemnek, míg a februári áremelést követően az ár 10,979 forint lesz.  A vezérigazgató azt is közölte, hogy cége évente több mint 8 milliárd forintot költ villamos energiára, ami a tavalyi évi 101,65 milliárd forintos árbevételnek mintegy 8 százaléka. "Jelenleg a magyar piacon csak a paksi erőműből lehetne versenyképes áron vásárolni, ha nem a közüzemi piacra termelnének" - mondta a vezérigazgató.
Hétfőn reggel leállították a termelést a német érdekeltségű Ózdi Acélmű (ÓAM) Kft.-ben, miután az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) az Ózdi Acélművek milliárdos nagyságrendű adóssága miatt beszüntette a gyártáshoz szükséges áramszolgáltatást. Ernst Bachner, a német Max Aicher GmbH. többségi tulajdonában lévő ÓAM ügyvezető igazgatója hétfőn úgy nyilatkozott, hogy az idei villamosenergia-piaci nyitást az ÓAM kihasználta arra, hogy tárgyalásokba kezdjen különböző, külföldi áramszolgáltatókkal, amelyeket azonban egyelőre nem kívánt megjelölni. Az olasz tulajdonban lévő, január eleje óta nem működő diósgyőri DAM Steel Rt.-nek hasonló problémája volt az ÉMÁSZ-szal. (MTI)

Közel háromezer új fertőzött van Ukrajnában

Közel háromezer új fertőzött van Ukrajnában

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

800 lóerős veszedelmet csinált a Brabus a Mercedes-AMG GT 63S-ből

800 lóerős veszedelmet csinált a Brabus a Mercedes-AMG GT 63S-ből