szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormányalakítási tárgyalásokat kezd a Zöldekkel - jelentette be Wolfgang Schüssel kancellár, az ÖVP elnöke csütörtökön Bécsben, a két párt utolsó puhatolózó találkozóját követően.

A november 24-i előre hozott választásokon elsöprő győzelmet arató Schüssel azonban hangsúlyozta: ez még nem jelenti azt, hogy pártja végképp a Zöldek mellett döntött volna, s nem kívánja megszakítani "a megbeszélések fonalát" az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) és az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) sem. Mindazonáltal a csütörtöki bejelentés előrelépést jelent, mert az ÖVP saját minősítése szerint eddig mindhárom párttal csupán "puhatolózó megbeszéléseket" folytatott.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az ausztriai választások után is a jelenlegi koalíció marad hatalmon?
A Zöldeknek néhány nap áll rendelkezésükre, hogy párton belül megvitassanak bizonyos kérdéseket. A részletes tárgyalásokra két hetet szán a két párt. Alexander Van der Bellen, a zöld párt elnöke közölte:  pártja komolyan veszi a tárgyalásokat, de közös kormányzásról csak akkor lehet szó, ha a Zöldek számára központi kérdésekben - így a környezetvédelem és a polgárjogok terén - érzékelhető előrelépésre nyílik lehetőség a tárgyalások alapján. A koalícióban való részvétel ellen a párton belül mutatkozó ellenállásra utalva a Zöldek elnöke hangsúlyozta: amennyiben a tárgyalásokon megfelelő eredményt érnek el, azon lesz, hogy meggyőzze a szkeptikusokat. A Zöldek országos elnöksége szerdán késő este 21 szavazattal 8 ellenében úgy döntött, hogy az ÖVP ajánlata esetén kész a kormányalakítási tárgyalásokra. (MTI)

Letesztelték koronavírusra a teljes mezőhegyesi ménesbirtokot

Letesztelték koronavírusra a teljes mezőhegyesi ménesbirtokot

A függőséget nem lehet levenni, mint egy kabátot

A függőséget nem lehet levenni, mint egy kabátot

Azt már tudjuk, mi nem védi meg az öreg kutyákat az elbutulástól

Azt már tudjuk, mi nem védi meg az öreg kutyákat az elbutulástól