szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország területén péntek reggel 59 település volt elzárva a külvilágtól hóakadályok miatt - ez a helyzet 43 ezer embert érint, egy településen még az áramellátás szünetel. A legrosszabb a helyzet Fejér és Tolna megyében, ahol egyes településekre helikopterrel kellett élelmiszert és gyógyszert szállítani. A vonatok mindenhol elindulnak, ám késésekre számítani kell. Kiemelt figyelmet szentelt a rendkívüli hóhelyzetnek a kormány péntek reggeli ülésén.

A nap folyamán több településre csak helikopterekkel érkezhet élelmiszer és orvosi segítség - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője péntek reggel, hozzátéve, hogy az országban még mindig 59 település van elzárva a külvilágtól a hóakadályok miatt. A katasztrófavédelem munkatársai a csütörtökön több mint 650 esetben nyújtottak segítséget, több alkalommal elakadt mentőautót, gépkocsit, vonatszerelvényeket szabadítottak ki. Fejér megyében, a hófúvásban Zichyújfalunál elakadt vasúti szerelvény száz utasát - köztük egy négynapos csecsemőt és édesanyját - kellett kimenteni.
Pest megyében kilenc út járhatatlan, ám péntekre virradó éjszaka sikerült három, a külvilágtól eddig elzárt települést megközelíthetővé tenni. Járhatatlan viszont a Bugyi-Kiskunlacháza, Bugyi-Dabas, a Kóka-Zsámbok, a Pilisvörösvár-Pilisszántó és a Pilisvörösvár-Csobánka közötti út, mivel ezeken az utakon hiába dolgoztak a hókotrók, a felkerekedő szél újra és újra ráfújja a havat.
Felerősödött a szél péntek hajnalra Fejér megyében is, s újból elzárta a külvilágtól az éjszaka már kiszabadított települések egy részét. A kotró és a tisztítógépek az éjszaka során folyamatosan dolgoztak, így az este még megközelíthetetlen 32 település közül tizenkettő-tizenhármat sikerült kiszabadítaniuk. Hajnalban a 40, helyenként 60 kilométer sebességű szél azonban újabb hótorlaszokat épített, járhatatlanná téve a már kikotort mellékutak többségét, s reggelre ismét harmincra emelkedett a megközelíthetetlen települések száma. A megyében változatlanul érvényben van a kamionstop, a szállítóautók a megye 41 pontján kijelölt pihenőhelyeken várakozhatnak a tilalom feloldására.
Tolna megyében csütörtök délutánra jelentősen romlottak az útviszonyok, több főutat lezártak, és mintegy húsz település továbbra is megközelíthetetlen. Az elzárt települések között van Tengelic község, ahol két napja megszakadt az áramellátás. A közútkezelő vállalat hómarói megpróbálják megtisztítani a faluba vezető utakat, hogy az áramszolgáltató szakemberei elháríthassák a műszaki problémát. A havazás ugyan elállt, de a helyenként viharos szél okozta hóátfúvások a megye több pontján megbénították a közlekedést.
A vonatok pénteken hajnalban rendben elindultak, ám útközben a váltóállítási gondok miatt csaknem mindenhol késtek. Hóakadályok miatt viszont még nem járnak a vonatok a Nyíregyháza-Herminatanya-Balsa-Dombrád, Kecskemét-Kiskőrös-Törökfái-Kiskunmajsa-Pálmajor-Somogyszentpál-Bátaszék-Palotabozsok között. A helyi vonatok nem járnak  Budapest-Cegléd, Budapest-Újszáz és  Budapest-Hatvan között.
A fővárosi főútvonalak biztonságosan járhatóak, az éjszaka száz munkagép már a mellékutakat takarította, továbbá a XVII. és XXIII. kerületekben a viharos szél hordta, több mint félméteres hóátfúvásokat, torlaszokat szüntették meg. Az illetékesek arra kérik a budapesti tömbházfelügyelőket és magánház-tulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszt folyamatosan síkosságmentesítsék, elkerülendő a gyalogosbaleseteket.
A havazásnak rendkívüli anyagi vonatkozásai is vannak: a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. 850 millió forintot költött eddig a téllel összefüggő feladatainak ellátására a fővárosban. A társaság vezérigazgató-helyettese megjegyezte, hogy ha sok pénzbe kerülnek a téli feladatok, akkor nyáron kevesebb jut majd a város takarítására. A Hajdú-Bihar megyei önkormányzat csütörtökön bejelentette, hogy a havazás okozta költségek egy részének kompenzálását kéri a Belügyminisztériumtól.
Kiemelt figyelmet szentelt a rendkívüli hóhelyzetnek a kormány péntek reggeli budapesti ülésén. A rövid ülést követően Medgyessy Péter miniszterelnök, Lamperth Mónika belügy-, Juhász Ferenc honvédelmi és Kóródi Mária környezetvédelmi és vízügyi miniszter, valamint néhány államtitkár vonattal Miskolcra indult, hogy ellátogasson a több napos havazás által leginkább sújtott Borsod megyébe és az észak-magyarországi térségbe. A miniszterelnököt és a kormánytagokat a Borsod megyei és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védelmi bizottság tájékoztatja a kialakult helyzetről, valamint a szükséges intézkedésekről. A kormányfő csütörtökön hangsúlyozta: egyetlen hó által elzárt településen sem maradnak ellátás nélkül az ott élők.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint pénteken már csak főként nyugaton és keleten lehet kisebb havazás, hózápor, többfelé várható azonban újabb hófúvás. (MTI)

Több Apple Watch-használó bánja, hogy frissítette a szoftvert watchOS 7-re

Több Apple Watch-használó bánja, hogy frissítette a szoftvert watchOS 7-re

David Attenborough megkongatta a vészharangot, hamarosan egymillió faj halhat ki

David Attenborough megkongatta a vészharangot, hamarosan egymillió faj halhat ki

A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek

A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek