szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még nem tisztázott, hogy 2004-ben vagy 2005-ben szerel-e le az utolsó sorkatona, annyi azonban bizonyos, hogy már a kormányprogramban vállalt 2006-os időpont előtt is megszűnhet a kötelező sorkatonai szolgálat. A honvédelmi miniszter szerint mivel az átállás során egyre kevesebb sorkatonára van szüksége a hadseregnek, a családfenntartókat, a tanulókat, a munkaviszonnyal rendelkezőket a jövőben már nem fogják behívni.

A rendkívüli hóhelyzet miatt lekerült a pénteki kormányülés napirendjéről az önkéntes haderőre történő áttérés koncepciója, arról a tervek szerint egy hét múlva tárgyal majd a kabinet. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azonban elmondta: nem áll messze egymástól az SZDSZ és a honvédelmi tárca álláspontja a kérdésben. A szabad demokraták azt szeretnék, hogy 2004-ben legyen az utolsó bevonulás, a minisztérium pedig jelenleg még 2005-re tervezi az utolsó leszerelést. Juhász Ferenc felhívta a figyelmet: a szaktárca mindenképpen megoldást szeretne találni arra, hogy elismerje vagy kompenzálja az utolsóként bevonulókat, erre azonban még keresik a megfelelő megoldást.
A honvédelmi miniszter közlése szerint mivel az átállás során egyre kevesebb sorkatonára van szüksége a hadseregnek, a családfenntartókat, a tanulókat, a munkaviszonnyal rendelkezőket a jövőben már nem fogják behívni. Juhász arról is szólt, hogy a szaktárca terveiben szereplő, úgynevezett önkéntes tartalékos szolgálat képes lesz a Simicskó Isván fideszes képviselő ötletéből származó nemzetőrség koncepciójában felsorolt feladatokat is ellátni. A miniszter szerint a nemzetőrséggel egy új fegyveres erőt kellett volna létrehozni, azonban a tárca ehelyett egy, a Magyar Honvédség részeként működő szervezetet képzel el. A szaktárca a nemzetőrség létrehozásáról szóló országgyűlési határozat visszavonásáról szóló javaslatot terjesztett a parlament elé, aminek kapcsán Simicskó István szerdán a honvédelmi bizottság előtt úgy vélekedett, hogy a nemzetőrség felállításának meghiúsítása történelmi bűn és nemzetellenes cselekedet. (MTI)

Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások

Spiegel: Németország jelzi, ha nincs szolidaritás menekültügyben, elapadhatnak a támogatások

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Trump is áldását adta, egyelőre maradhat a TikTok

Még 86 évesen is esztergált az egykori focifenomén

Még 86 évesen is esztergált az egykori focifenomén