szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága az ellenzéki frakciók és a Szabad Demokraták Szövetsége képviselőjének szavazatával, az MSZP ellenszavazatai mellett úgy döntött hétfői ülésén, hogy panaszt jelent be a Nádor 95 Rt. ügyében hozott január végi, nyomozást megszüntető határozat ellen. A panaszt az ügyészség fogja elbírálni.

A bizottság azért határozott így , mert a négy éve folyó nyomozásban a tények tekintetében semmi olyan változás nem következett be, amellyel indokolható lenne a nyomozás megszüntetése; Szász András, a Nádor 95 Rt. egykori vezetője ellen korábban több bűncselekményben alapos gyanút állapított meg a nyomozóhatóság - közölte Répássy Róbert (Fidesz) a zárt ülést követően.
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) január végén szüntette meg a nyomozást Szász András ellen, akit több tízmillió forintos csalással gyanúsítottak. A Nádor 95 Rt. még a Horn-kormány idején vállalta, hogy beszerzi a titkosszolgálatok számára szükséges új telefonlehallgató-berendezéseket, a fejlesztésre 33 millió dollár hitelt vett fel.
Répássy szerint a nyomozóhatóság véleményét Szász András közjegyző előtt tett védekezése változtatta meg, ugyanakkor a nemzetbiztonsági bizottság nem talált életszerű magyarázatot arra, miért "az utolsó fél évben jutott eszébe a gyanúsítottnak, hogy védekező célzattal elővezesse saját álláspontját." "Sem a magyar hatóságok, sem a nemzetbiztonsági bizottság Nádor albizottsága előtt nem jelent meg Szász András, ezt a bizottság úgy ítélte meg, az iratnak nem lehet olyan súlya, hogy emiatt a rendőrség mellőzze Szász András meghallgatását. Kíváncsian várjuk, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal - amely szintén feljelentő volt - a nemzetbiztonsági bizottsághoz hasonlóan, részben az itt elhangzottak alapján megpanaszolja-e a határozatot; a panasz benyújtására rendelkezésre álló 8 napos határidő kedden jár le" - közölte Répássy. 
Tóth Károly (MSZP), a bizottság alelnöke szerint azért nem támogatták a panasz benyújtását, mert 1999-ben a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a Nádor Rt. közötti szerződéses és szerződésen kívüli kapcsolatokat vizsgáló Nádor albizottságban az MSZP által megfogalmazott kisebbségi véleményt a rendőrség megszüntető határozatában minden pontban visszaigazolta. Ez a kisebbségi vélemény hivatkozott az ügyészségi nyilatkozatra, amely kimondta: nem állnak fenn azok a bűncselekményi okok, amelyeket a Nádor albizottság korábban megfogalmazott. (MTI)

Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Elek István: Vidnyánszky, a politikus

Duma Aktuál: Müller Cecília segített, hogy ne szellőztessünk ész nélkül

Duma Aktuál: Müller Cecília segített, hogy ne szellőztessünk ész nélkül

Farkas Zoltán: Titokban emelt kamatot a jegybank, avagy az elárult közönség

Farkas Zoltán: Titokban emelt kamatot a jegybank, avagy az elárult közönség