szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

George Bush amerikai elnök hétfőn csalódásának és értetlenségének adott hangot Franciaország "rövidlátó" politikája miatt, amely szerinte "káros hatással van a szövetségre". Belgium, Franciaország és Németország hétfőn megvétózta, hogy a NATO megkezdje a készenléti katonai tervének kidolgozását arra az esetre, ha az iraki háború során Törökországot iraki támadás érné.

"Csalódott vagyok amiatt, hogy Franciaország akadályozza a NATO-t, hogy segítsen Törökországnak" - jelentette ki újságírók kérdéseire válaszolva Bush elnök a Fehér Házban, miután fogadta John Howard ausztrál miniszterelnököt. Az amerikai elnök mindenesetre megjegyezte, hogy Franciaország régi barátja az Egyesült Államoknak. "Továbbra is együttműködünk Franciaországgal" - szögezte le és kifejezte reményét, hogy Franciaország, Németország és Belgium még meggondolja magát.
Bush elnök hangoztatta, hogy Szaddám Huszein iraki elnök nem tesz eleget leszerelési kötelezettségének és az Egyesült Államok ezért szorgalmazta az U-2 felderítő gépek repülését Irak területe fölött. Az utolsó pillanatban felkínált engedményekkel Bush szerint Szaddám Huszein arra játszik, hogy időt nyerjen. Az elnök megismételte, hogy Szaddám Huszeinnek le kell szerelnie, ha ezt nem teszi meg, akkor az Egyesült Államok fogja őt leszerelni. Az iraki fegyverzetellenőrök létszámának növelését indítványozó francia-német-orosz javaslatra reagálva Bush kijelentette: ha egy ország leszerel, egy-két ellenőr is meg tudja állapítani, hogy valóban felszámolja fegyvereit.
Richard Boucher az amerikai külügyminisztérium szóvivője az iraki engedményeket taktikai visszavonulásnak nevezte, hozzátéve, hogy Bagdad még mindig nem adta jelét annak, hogy gyorsan és teljes mértékben teljesíti az ENSZ leszerelési követeléseit.
Hírügynökségi értékelések szerint Szaddám Huszein az U-2-es felderítő gépekkel történő fegyverzetellenőrzés feltételéül azt szabta, hogy az ország északi- és déli részén kialakított repüléstilalmi övezetekben járőröző amerikai és brit gépek nem támadhatnak iraki területet. Az iraki elnök beszéde röviddel azután hangzott el, hogy Bagdad ENSZ-nagykövete bejelentette: Irak feltétel nélkül elfogadta a fegyverzetellenőrök követelését, s beleegyezett az U-2-es felderítő gépek ellenőrző repülésének engedélyezésébe. A Reuters hírügynökség egy ENSZ-beli iraki forrást idézve közölte, hogy a világszervezethez eljuttatott iraki levélben nem szerepelt ilyen feltétel. (MTI)
Hírek Rumsfeld: a NATO-beli patthelyzet nem késleltetheti az Irak elleni amerikai támadást

Bedobhatja a törölközőt az Alföldvíz Zrt

Bedobhatja a törölközőt az Alföldvíz Zrt

Tóta W.: Orbán kifordította az agyát, nincs új ötlete

Tóta W.: Orbán kifordította az agyát, nincs új ötlete

Mol Fehérvár–Reims 0-0, tizenegyesekkel 4-1

Mol Fehérvár–Reims 0-0, tizenegyesekkel 4-1