szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Medgyessy Péter kormányfő országértékelő és programadó beszédével kezdődött meg az Országgyűlés keddi ülésnapja. A miniszterelnök elmondta: a kormány tíz pontból álló, úgynevezett Európa-tervet indít a kultúra, az egészségügy, az oktatás és a gazdaság területén annak érdekében, hogy Magyarország erős, büszke és felkészült nemzetként csatlakozzon az Európai Unióhoz.

A nemzeti múltat az európai jövővel összekötő hídon való áthaladáshoz hasonlította Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozását, illetve az erről szóló népszavazást Medgyessy Péter kedden az Országgyűlésben, országértékelő beszédében. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az állampolgárok a szükséges ismeretek birtokában, felelősen dönthessenek az unióhoz való csatlakozásról az április 12-i népszavazáson. A miniszterelnök arra buzdított, hogy minél többen vigyék el magukkal a népszavazásra gyermekeiket, unokáikat, mert "ez a döntés elsősorban róluk szól". Medgyessy Péter reményét fejezte ki, hogy nemzeti konszenzus teremthető minden olyan program köré, amely a gyermekek esélyeit növeli.
A kormányfő A köztársaságról címet viselő országértékelő és programadó beszédében többek közt elmondta: 2007-re az M0-ás autóút az összes országos főútvonalat eléri, 2006-ra az M3-as autópálya megépül Nyíregyházáig és szintén ekkorra készül el az M5-ös Szegedig tartó szakasza. Az Európa terv részeként még a tavaszi ülésszakon benyújtják a 4-es metró megépítéséről szóló törvényjavaslatot, és az év második felében megindul a munka.
A gazdaságpolitikai elképzelések kapcsán Medgyessy úgy fogalmazott: az igazi kérdés az, hogy tudunk-e olyan környezetet teremteni, amelyben új befektetések, új vállalkozások, a növekvő termelés révén több munkahely jön létre, mint amennyi elvész. A miniszterelnök megjegyezte: a felmérések szerint ebben a fél évben csaknem 40 ezer új munkahely létesül. A kormányfő kitért arra, hogy azok számára, akik átmenetileg elvesztették munkájukat, támogatásokkal segítik az átképzést és az elhelyezkedést.
A tervek szerint márciustól 150 milliárd forintos fejlesztési hitelprogramot indítanak: a hosszú távú, kedvező kamatozású hitelt a magyar vállalatok vehetik majd fel. A keretösszegből 40 milliárd kizárólag a magyar kisvállalkozások kedvezményes hitelezését szolgálja. A kormányfő beszámolt arról is, hogy 25 milliárd forintos, középlejáratú adósságátvállalási programot indítanak a mezőgazdasági vállalkozók támogatása érdekében.
A miniszterelnök jelezte, hogy tavaly 150, az idén pedig újabb 170 milliárd forinttal többet áldoztak az egészségügyre, mint korábban, de, mint fogalmazott, ennél is többre van szükség. A kormányfő bejelentette, az oktatás Európa tervének részeként 13 milliárd forintos szakiskolaprogramot indítanak, és a már folyó 6,5 milliárd forintos iskolafelújítási programot 5 milliárd forintos hitelprogrammal egészítik ki.
A terv részeként márciustól 25 százalékkal csökkennek az internetezés költségei. A kormányfő ígéretei szerint 2004. május elsejétől minden állami múzeum ingyenesen lesz látogatható és még az idén megalkotják a filmtörvényt, 2006-ig pedig évente másfél milliárd forinttal emelik a magyar film támogatását.
Az iraki válságra utalva Medgyessy kitért arra, hogy a terrorizmus, illetve az, hogy tömegpusztító fegyverek legyenek egy diktátor kezében, veszélyt jelent a világ és mindannyiunk számára. A kormányfő úgy vélekedett, egyetlen esély a békére, ha Amerika és Európa összefog. Kijelentette: minden tettünknek a nemzetközi jog talaján kell állnia és az ENSZ határozatait mindenkinek végre kell hajtania.
Az ellenzéki frakciók vezetői elégedetlenségüket fejezték ki Medgyessy Péter beszédével kapcsolatban. Áder János a Fidesz részéről úgy ítélte meg, hogy jövőkép helyett a miniszterelnök csak "jövőpépet" vázolt. Mint mondta, a Medgyessy-kormány „új fizetőeszközének ígéret a neve, amely egyre inkább inflálódik”. Áder szerint Medgyessy beszédében nem válaszolt olyan kérdésekre, hogy mit kíván tenni a gazdaság gondjainak orvoslására, az egészségügyben dolgozók és a betegek érdekében, az önkormányzatokért, hogy miért "veri szét" a jól működő intézményeket, mit kíván tenni a gyárbezárások, a növekvő munkanélküliség, a növekvő infláció ellen, miért nem segíti elő az EU-népszavazás sikerét és miért nem kér bocsánatot az Orbán-kormány idején megfogalmazott rágalmakért. Herényi Károly az MDF részéről kijelentette: a kormányfő által vázolt tervek köszönőviszonyban sincsenek az idei költségvetéssel; a politikus szerint pótköltségvetés beterjesztésére van szükség.
A szabad demokrata Kuncze Gábor az uniós csatlakozás fontosságáról beszélt, a szocialista Lendvai Ildikó pedig párhuzamot vont a Micimackóban szereplő, örökké borongós Füles és a szerinte mindig elégedetlen Fidesz között. Viszontválaszában Medgyessy Péter megjegyezte, hogy ő is többet várt volna az ellenzéktől. (MTI)

Nyolcszoros a különbség a magyar és a svájci minimálbér között

Nyolcszoros a különbség a magyar és a svájci minimálbér között

Karinthy vallomása betegségéről - a neves neurológus tálalásában

Karinthy vallomása betegségéről - a neves neurológus tálalásában

Mi lesz, ha a Fidesz meghekkeli az előválasztást?

Mi lesz, ha a Fidesz meghekkeli az előválasztást?