szerző:
hvg.hu

Az iraki válság következményeitől tartva több NATO tagállamban is fokozott készültséget rendeltek el a hatóságok. Az Egyesült Államok területén lévő 425 katonai támaszponton egy fokozattal emelték a riadókészültséget, a brit hatóságok szerdán más városokra is kiterjesztették az előző nap Londonban elrendelt, a hadsereg bevonásával nyomatékosított terrorkészültséget, Franciaországban Jean-Francois Mattéi külügyminiszter feketehimlő-vírussal végrehajtott terrortámadások veszélyére figyelmeztette a lakosságot, Törökországban pedig a nemzetgyűlés óvóhely felszerelését kezdeményezte arra az esetre, ha megkezdődik Irak elleni háború.

Washington és New York környékén légelhárító rakétákkal és lokátorral felszerelt katonai járművek cirkálnak, a levegőben pedig vadászgépek és harci helikopterek járőröznek éjjel-nappal azt követően, hogy a fokozott terrorista veszély miatt az amerikai hatóságok emelték a riadókészültség szintjét. A két városban megjelentek a Humvee típusú katonai terepjárók, amelyek felszereléséhez radar és rövid hatótávolságú légvédelmi rakéták indítására alkalmas berendezés tartozik. Sűrítették és éjjel-nappalivá tették a vadászgépek és a harci helikopterek járőrözését. Az Egyesült Államok területén lévő 425 katonai támaszponton egy fokozattal emelték a riadókészültséget, magában a védelmi minisztériumban, a Pentagonban pedig még ennél is magasabb készültségi fok van érvényben.
„A brit fővárost olyan méretű terrortámadás fenyegeti, amely vetekszik a tavalyelőtti amerikai merényletekkel” - mondta szerdán John Reid, a kormányzó brit Munkáspárt vezetője. A brit hatóságok szerdán más városokra is kiterjesztették az előző nap Londonban elrendelt, a hadsereg bevonásával nyomatékosított terrorkészültséget. Szerdán David Blunkett brit belügyminiszter azt mondta: a londoni Heathrow repülőtér katonai biztosításának alternatívája a világ legforgalmasabb nemzetközi légikikötőjének hosszú időre történő lezárása lett volna, de ez azt jelentette volna, hogy "a terroristák győztek". Szerdán folytatódott a hadsereg páncélosokkal megerősített egységeinek járőrözése a Heathrow és a londoni infrastrukturális létesítmények környékén, sőt a hatóságok a fokozott készültséget kiterjesztették a manchesteri és a leeds-bradfordi repülőtérre is.
Franciaországban Jean-Francois Mattéi külügyminiszter feketehimlő-vírussal végrehajtott terrortámadások veszélyére figyelmeztette a lakosságot. A bioterror legnagyobb veszélyforrása a himlő - idézte az egészségügyi minisztert a Figaro című francia napilap szerdai számában. Franciaország a járvány kitörésére felkészülve 150 egészségügyi alkalmazott és orvos beoltásáról döntött egy óvintézkedéseket tartalmazó terv részeként, amit a gyorsan terjedő és gyakran végzetes betegség felbukkanása esetére dolgoztak ki - tette hozzá a miniszter. Konkrét veszély ugyan nincs - mondta Mattéi -, Franciaország mégis előrelátóan már néhány hónapja feltöltötte a himlő ellen immunitást adó oltóanyagkészleteit, hogy vészhelyzetben az egész lakosságot beolthassák. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország már korábban életbe léptetett hasonló óvintézkedéseket.
Törökországban a nemzetgyűlés óvóhely felszerelését kezdeményezte arra az esetre, ha megkezdődik Irak ellen az Egyesült Államok és szövetségesei háborúja. Bülent Arinc, a török törvényhozás elnöke személyesen ellenőrizte a parlament épülete alatt lévő korábbi óvóhelyet, és nem találta kielégítőnek a régi létesítmény felszereltségét. Utasítására az egész parlament számára két hónapra elegendő élelmiszerkészleteket szállítottak az óvóhelyre. Beszereztek megfelelő számban mobiltelefonokat is, amelyekkel az alagutakból is lehet kapcsolatot teremteni a külvilággal. Arinc hangsúlyozta, hogy az Irak elleni esetleges katonai támadás nem veszélyezteti Törökországot, de az országnak akkor is készülni kell a veszélyre, ha annak kockázata viszonylag csekély. (MTI)

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Adventi irodalmi naptár - december 9.

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek

Az olasz katolikusok megnyitják a templomokat a menekültek előtt, akik Salvini új jogszabálya miatt utcára kerülnek