szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az iraki válság következményeitől tartva több NATO tagállamban is fokozott készültséget rendeltek el a hatóságok. Az Egyesült Államok területén lévő 425 katonai támaszponton egy fokozattal emelték a riadókészültséget, a brit hatóságok szerdán más városokra is kiterjesztették az előző nap Londonban elrendelt, a hadsereg bevonásával nyomatékosított terrorkészültséget, Franciaországban Jean-Francois Mattéi külügyminiszter feketehimlő-vírussal végrehajtott terrortámadások veszélyére figyelmeztette a lakosságot, Törökországban pedig a nemzetgyűlés óvóhely felszerelését kezdeményezte arra az esetre, ha megkezdődik Irak elleni háború.

Washington és New York környékén légelhárító rakétákkal és lokátorral felszerelt katonai járművek cirkálnak, a levegőben pedig vadászgépek és harci helikopterek járőröznek éjjel-nappal azt követően, hogy a fokozott terrorista veszély miatt az amerikai hatóságok emelték a riadókészültség szintjét. A két városban megjelentek a Humvee típusú katonai terepjárók, amelyek felszereléséhez radar és rövid hatótávolságú légvédelmi rakéták indítására alkalmas berendezés tartozik. Sűrítették és éjjel-nappalivá tették a vadászgépek és a harci helikopterek járőrözését. Az Egyesült Államok területén lévő 425 katonai támaszponton egy fokozattal emelték a riadókészültséget, magában a védelmi minisztériumban, a Pentagonban pedig még ennél is magasabb készültségi fok van érvényben.
„A brit fővárost olyan méretű terrortámadás fenyegeti, amely vetekszik a tavalyelőtti amerikai merényletekkel” - mondta szerdán John Reid, a kormányzó brit Munkáspárt vezetője. A brit hatóságok szerdán más városokra is kiterjesztették az előző nap Londonban elrendelt, a hadsereg bevonásával nyomatékosított terrorkészültséget. Szerdán David Blunkett brit belügyminiszter azt mondta: a londoni Heathrow repülőtér katonai biztosításának alternatívája a világ legforgalmasabb nemzetközi légikikötőjének hosszú időre történő lezárása lett volna, de ez azt jelentette volna, hogy "a terroristák győztek". Szerdán folytatódott a hadsereg páncélosokkal megerősített egységeinek járőrözése a Heathrow és a londoni infrastrukturális létesítmények környékén, sőt a hatóságok a fokozott készültséget kiterjesztették a manchesteri és a leeds-bradfordi repülőtérre is.
Franciaországban Jean-Francois Mattéi külügyminiszter feketehimlő-vírussal végrehajtott terrortámadások veszélyére figyelmeztette a lakosságot. A bioterror legnagyobb veszélyforrása a himlő - idézte az egészségügyi minisztert a Figaro című francia napilap szerdai számában. Franciaország a járvány kitörésére felkészülve 150 egészségügyi alkalmazott és orvos beoltásáról döntött egy óvintézkedéseket tartalmazó terv részeként, amit a gyorsan terjedő és gyakran végzetes betegség felbukkanása esetére dolgoztak ki - tette hozzá a miniszter. Konkrét veszély ugyan nincs - mondta Mattéi -, Franciaország mégis előrelátóan már néhány hónapja feltöltötte a himlő ellen immunitást adó oltóanyagkészleteit, hogy vészhelyzetben az egész lakosságot beolthassák. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország már korábban életbe léptetett hasonló óvintézkedéseket.
Törökországban a nemzetgyűlés óvóhely felszerelését kezdeményezte arra az esetre, ha megkezdődik Irak ellen az Egyesült Államok és szövetségesei háborúja. Bülent Arinc, a török törvényhozás elnöke személyesen ellenőrizte a parlament épülete alatt lévő korábbi óvóhelyet, és nem találta kielégítőnek a régi létesítmény felszereltségét. Utasítására az egész parlament számára két hónapra elegendő élelmiszerkészleteket szállítottak az óvóhelyre. Beszereztek megfelelő számban mobiltelefonokat is, amelyekkel az alagutakból is lehet kapcsolatot teremteni a külvilággal. Arinc hangsúlyozta, hogy az Irak elleni esetleges katonai támadás nem veszélyezteti Törökországot, de az országnak akkor is készülni kell a veszélyre, ha annak kockázata viszonylag csekély. (MTI)

Orbán: Visszatérnek az akciócsoportok

Orbán: Visszatérnek az akciócsoportok

Összehangolt csalássorozattal lopták el több magyar család megtakarítását

Összehangolt csalássorozattal lopták el több magyar család megtakarítását

Müller Cecília nevében küldözgetnek hamis e-maileket

Müller Cecília nevében küldözgetnek hamis e-maileket