szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vasárnapi országos örmény elektori gyűlésen nem vesz részt a most leköszönő testületben legnagyobb befolyással rendelkező Arménia Népe Kulturális Egyesület (ANKE). Korábban a fővárosi gyűlésen sem vettek  részt, mert szerintük "a jelenlegi jogszabályi helyzetben nem valósulhat meg az örmény kisebbség képviselete".

E hét végén tartják országos önkormányzatukat megválasztó elektori gyűléseiket a magyarországi lengyelek, bolgárok és örmények Budapesten. Az örmény elektori gyűlésen azonban nem vesz részt az ANKE, amint ezt Avanesian Alex, az egyesület igazgatója, a leköszönő országos önkormányzat elnöke közölte pénteken. "Ma bárki örménynek vallhatja magát, bármiféle regisztráció és számonkérhetőség nélkül" - közölte, hozzátéve, hogy a tavaly októberi önkormányzati választások nyomán megsokszorozódott az "idegen betolakodók" jelenléte. Az MTI kérdésére nem kívánta közölni, kiket sorol e csoportba. Úgy vélekedett: a helyzet kialakulásában a kisebbségi törvény módosításának évek óta tartó késlekedése is szerepet játszott. Avanesian Alex közölte: a döntésről levélben tájékoztatja Mádl Ferenc államfőt, Medgyessy Péter miniszterelnököt, Szabó Vilmost, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbségi ügyekért felelős államtitkárát, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőit.
Szombaton a magyarországi lengyelek 245 elektora választ új országos önkormányzatot, valamint emeli a jelenleg 15 tagú képviselőtestület létszámát. Sutarski Konrád leköszönő elnök közölte, ennek oka, hogy a korábbi 32 helyett 50 helyi önkormányzatuk jött létre a tavaly októberi önkormányzati választások után. Czuczumanov Dimiter, a Bolgár Országos Önkormányzat elnökének közlése szerint a vasárnap tanácskozó 155 elektoruk várhatóan nem módosítja az országos önkormányzat jelenleg 16 tagú létszámát. (MTI)

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón

25-en nyertek több mint félmilliót a hatos lottón