szerző:
hvg.hu

Irak leszerelésének főellenőrei ma teszik meg második jelentésüket az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A jelentések meghatározó fontosságúak egy esetleges katonai beavatkozás elindításának szempontjából. Közben Szaddám Huszein iraki elnök pénteken kiadott rendeletében megtiltotta a nukleáris, vegyi és biológiai fegyverek gyártását és importját. Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes ennek ellenére úgy véli: "csak egy csoda" segíthetne elkerülni az Irak elleni háborút.

Irak leszerelésének főellenőrei ma teszik meg második jelentésüket az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A jelentések meghatározó fontosságúak egy esetleges katonai beavatkozás elindításának szempontjából akkor is, ha a nemzetközi szakértők többsége az Irak elleni amerikai csapást kész tényként kezeli. A NATO nagyköveti tanácsa három nap alatt megtartott hat eredménytelen összejövetele után - ahol a Törökország biztonságát szolgáló megelőző védelmi intézkedésekről zajlik a vita - nem tűztek ki újabb tárgyalási időpontot. Csütörtökön ellenben a német védelmi miniszter világossá tette, hogy az Európát és a NATO-t súlyosan megosztó ügyben szombaton - a fegyverzetellenőrök jelentését követően - meghozzák a döntést.
Az ABC című konzervatív madridi lapnak adott, pénteken megjelent interjújában Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes úgy vélte: "csak egy csoda" segíthetne elkerülni az Irak elleni háborút. Aziz "terrorista hadműveletnek" nevezte a tervezett amerikai támadást, amelyet szerinte az Egyesült Államok provokál ki, és bármi is történjék, végre akarja hajtani. Az iraki politikus szerint Bagdad nem tudja ezt megakadályozni. Egyes európai államok Amerika-párti álláspontjával kapcsolatban az iraki politikus kifejtette: ezekre az országokra - így Spanyolországra is - nagy nyomás nehezedett, álláspontjukat "csúszópénzek és ígéretek" fejében közelítették Washingtonhoz, de a szövetségesek lakossága ellenzi a háborút.
Aziz csütörtökön arról is beszámolt: Bagdad már nem rendelkezik olyan rakétákkal, amelyekkel el tudnák érni Izraelt. „1991-ben még voltak ilyen rakétáink, azóta valamennyit megsemmisítették, ez bizonyított tény” – mondta Aziz. A miniszterelnök-helyettes meggyőződéssel jelentette ki, hogy Irak eleget tett "valamennyi követelésnek", amelyet Hans Blix, az ENSZ-ellenőrök vezetője, illetve Mohamed el-Baradei, a NAÜ igazgatója terjesztett elő. Ezek között említette, hogy Bagdad lehetővé tette tudósai bizalmas meghallgatását, elfogadta, hogy amerikai U2-esek, orosz Antonovok vagy francia Mirage repülőgépek felderítő műveleteket hajtsanak végre területe felett.
Közben Szaddám Huszein iraki elnök pénteken kiadott rendeletében megtiltotta a nukleáris, vegyi és biológiai fegyverek gyártását és importját. Az elnöki rendelet szerint minden minisztériumnak kötelessége végrehajtatni e rendeletet, e célból meghozni minden szükséges intézkedést, illetve megbüntetni azokat a személyeket, akik bármilyen módon vétenek ellene - jelentették Bagdadból hírügynökségek. Az ENSZ az öbölháborút követően egyfolytában nyomást gyakorolt Irakra, hogy az 1991-ben elindított leszerelési program keretében fogadjon el egy tömegpusztító fegyvereket betiltó törvényt. Szaddám Huszein pénteki nyilatkozatában azt is megismételte, hogy Irak "mentes" a tömegpusztító fegyverektől. (MTI)
Hírek Irak: Straw szerint "irreális és megvalósíthatatlan" az ENSZ-ellenőrök számának növelése
Hírek Nem született kompromisszum a tagországok között a NATO-tanácsülésen

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Alföldi Karácsony megválasztása után: Eufóriát éreztem. Reményt

Eljött a plakátháború újabb felvonása, Karácsony lehet a táblabíró

Eljött a plakátháború újabb felvonása, Karácsony lehet a táblabíró

Több mint 28 milliárdot ér az Országház

Több mint 28 milliárdot ér az Országház

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

Alaptörvény-ellenes volt, hogy leszedették az érdi Fidesz plakátjait

Alaptörvény-ellenes volt, hogy leszedették az érdi Fidesz plakátjait