szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Irak leszerelésének főellenőrei ma teszik meg második jelentésüket az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A jelentések meghatározó fontosságúak egy esetleges katonai beavatkozás elindításának szempontjából. Közben Szaddám Huszein iraki elnök pénteken kiadott rendeletében megtiltotta a nukleáris, vegyi és biológiai fegyverek gyártását és importját. Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes ennek ellenére úgy véli: "csak egy csoda" segíthetne elkerülni az Irak elleni háborút.

Irak leszerelésének főellenőrei ma teszik meg második jelentésüket az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A jelentések meghatározó fontosságúak egy esetleges katonai beavatkozás elindításának szempontjából akkor is, ha a nemzetközi szakértők többsége az Irak elleni amerikai csapást kész tényként kezeli. A NATO nagyköveti tanácsa három nap alatt megtartott hat eredménytelen összejövetele után - ahol a Törökország biztonságát szolgáló megelőző védelmi intézkedésekről zajlik a vita - nem tűztek ki újabb tárgyalási időpontot. Csütörtökön ellenben a német védelmi miniszter világossá tette, hogy az Európát és a NATO-t súlyosan megosztó ügyben szombaton - a fegyverzetellenőrök jelentését követően - meghozzák a döntést.
Az ABC című konzervatív madridi lapnak adott, pénteken megjelent interjújában Tárik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes úgy vélte: "csak egy csoda" segíthetne elkerülni az Irak elleni háborút. Aziz "terrorista hadműveletnek" nevezte a tervezett amerikai támadást, amelyet szerinte az Egyesült Államok provokál ki, és bármi is történjék, végre akarja hajtani. Az iraki politikus szerint Bagdad nem tudja ezt megakadályozni. Egyes európai államok Amerika-párti álláspontjával kapcsolatban az iraki politikus kifejtette: ezekre az országokra - így Spanyolországra is - nagy nyomás nehezedett, álláspontjukat "csúszópénzek és ígéretek" fejében közelítették Washingtonhoz, de a szövetségesek lakossága ellenzi a háborút.
Aziz csütörtökön arról is beszámolt: Bagdad már nem rendelkezik olyan rakétákkal, amelyekkel el tudnák érni Izraelt. „1991-ben még voltak ilyen rakétáink, azóta valamennyit megsemmisítették, ez bizonyított tény” – mondta Aziz. A miniszterelnök-helyettes meggyőződéssel jelentette ki, hogy Irak eleget tett "valamennyi követelésnek", amelyet Hans Blix, az ENSZ-ellenőrök vezetője, illetve Mohamed el-Baradei, a NAÜ igazgatója terjesztett elő. Ezek között említette, hogy Bagdad lehetővé tette tudósai bizalmas meghallgatását, elfogadta, hogy amerikai U2-esek, orosz Antonovok vagy francia Mirage repülőgépek felderítő műveleteket hajtsanak végre területe felett.
Közben Szaddám Huszein iraki elnök pénteken kiadott rendeletében megtiltotta a nukleáris, vegyi és biológiai fegyverek gyártását és importját. Az elnöki rendelet szerint minden minisztériumnak kötelessége végrehajtatni e rendeletet, e célból meghozni minden szükséges intézkedést, illetve megbüntetni azokat a személyeket, akik bármilyen módon vétenek ellene - jelentették Bagdadból hírügynökségek. Az ENSZ az öbölháborút követően egyfolytában nyomást gyakorolt Irakra, hogy az 1991-ben elindított leszerelési program keretében fogadjon el egy tömegpusztító fegyvereket betiltó törvényt. Szaddám Huszein pénteki nyilatkozatában azt is megismételte, hogy Irak "mentes" a tömegpusztító fegyverektől. (MTI)
Hírek Irak: Straw szerint "irreális és megvalósíthatatlan" az ENSZ-ellenőrök számának növelése
Hírek Nem született kompromisszum a tagországok között a NATO-tanácsülésen

Anne Frank egykori barátnője rakta le az amszterdami holokauszt-emlékmű első kövét

Anne Frank egykori barátnője rakta le az amszterdami holokauszt-emlékmű első kövét

Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Az ígértnél is jobban gyorsul 0-ról 200-ra az új McLaren

Négyszögletű forintérmét bocsát ki a jegybank

Négyszögletű forintérmét bocsát ki a jegybank