szerző:
hvg.hu

Tribhuvan Bir Bikram Sah Dev nepáli király élt-halt a fociért, olyannyira, hogy a királyi palotának saját labdarúgópályája is volt. Miniszterelnökök és államfők nem csak Magyarországon szeretnek focizni: a világ országainak első emberei számos helyen és formában rajonganak a labdarúgásért; van, aki aktívan játszik csapatban, van, aki csak szurkol és van, akinek külön csapata van. Ön szerint az államférfiak sportja ártalmatlan kedvtelés vagy politikai propagandafogás?

A nepáli király három fia - mind hercegek - aktív játékosai voltak a Nares Eghara királyi focicsapatnak, igaz, a palotán kívül más pályán nem játszottak. 1959-ben történelmi jelentőségű mérkőzésre került sor: összemérte erejét a királyi tizenegy az ország első demokratikusan választott miniszterelnöke, Late B. P. Koirala csapatával. A királyi gárda mérkőzéseit a híradások szerint alig pár százan látogatták csak, hétköznapi ember ugyanis nem tehette be a lábát a palota területére.
Az ázsiai országokban a jelek szerint igen szoros a mindenkori államfő kötődése a futballhoz: Malajzia első miniszterelnöke, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Hadzs lett 1951-ben a maláj futballszövetség elnöke. A maláj szövetség Tunku vezetésével vált 1956-ban az ázsiai futballszervezet tagjává, és szintén a miniszterelnök kezdte el az ország legimpozánsabb stadionjának, a Merdeka arénának az építését is. 1974-es lemondását követően, igaz, csupán egy évig, de a következő miniszterelnök, Abdul Razak bin Hadzsi Huszein követte a fociszövetség élén is.
Számos államférfiú nem játszik ugyan aktívan, de a végletekig rajong a fociért: Bertie Aherne ír miniszterelnök szégyenszemre az angol Manchester United csapatát, John Major korábbi brit miniszterelnök a Chelsea, Carlos Menem volt argentin elnök a River Plate, Juan Peron szintén volt argentin elnök pedig a Racing Club csapatát favorizálta. Ellentétes híresztelések vannak ugyanakkor Tony Blair jelenlegi angol miniszterelnök kedvenc csapatáról: egyesek szerint a Newcastle United nagy szurkolója, nemrégiben azonban egy iskolai látogatása során feltett kérdésre azt a választ adta, hogy a Liverpool a kedvenc csapata. Ugyancsak rajong a fociért a mauritiusi szigetország elnöke, Sir Anerood Jugnauth és a szlovák kormányfő, Mikulas Dzurinda is - legalábbis ez derül ki önéletrajzukból. Zoran Gyingyics szerb-montenegrói miniszterelnök nemrégiben nagyon pórul járt fociszeretete miatt: február közepén esett át egy fájdalmas műtéten, miután az országgyűlési képviselők csapatában játszva elszakadt bal lábán az Achilles-ín. A miniszternek hat-nyolc hétig járógipszet kell hordania, ám egyetlen hivatalos programját sem mondta le. Legendás focirajongó volt Pierre Elliott Trudeau, a '70-es '80-as évek kanadai miniszterelnöke és a szegény sorból származó, roppant népszerű ausztrál kormányfő, John Curtin is, aki a Brunswick Football Team aktív játékosa is volt a XX. század elején. Igaz, ez már más foci - előbbi úr a labdarúgás kanadai, utóbbi pedig ausztrál változatáért lelkesedett.
Az Arsenal és az Internazionale is elfogadta a meghívást arra a thaiföldi labdarúgótornára, amelyet Bumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) király 75. születésnapja alkalmából rendeznek. Az esemény szervezői a Bayern Münchent is szívesen látnák, de egyelőre még nem kaptak választ. A negyedik résztvevő egy ázsiai all star-csapat lenne thaiföldi, kínai, dél-koreai, japán és közel-keleti játékosokkal. A sztárcsapatok valószínűleg nem a király iránti tiszteletük miatt látogatnak el a tornára: a négy csapat megközelítőleg 5 millió dolláros összdíjazásban részesül. Magát a futballt a jelenlegi király felmenője, VI. Ráma vezette be Thaiföldön: 1910-25-ig tartó uralkodása során az ország nyugatosításának egyik eleme éppen az Európában oly kedvelt játék meghonosítása volt (a keresztnevek használatának bevezetése mellett). Focitornával Sahid Zulfikar volt pakisztáni miniszterelnököt is meglepték: január 4-én kezdődött és 26-án ért véget az az össznemzeti torna, amellyel Zulfikar 75 születésnapját megünnepelték. A rendezvény egyik főszervezője Abdullah Murad, aki jelenleg Pakisztán legnagyobb ellenzéki pártjának parlamenti képviselője, aki korábban aktív futballista volt.
"Viktorék ellen nem szerettünk játszani, mert borzasztó hajtós csapat volt" - emlékezett vissza egy napilapnak Kéri László. Orbán Viktor volt miniszterelnök közismerten élt-halt a fociért, kormányfői megbízatása idején is aktív, leigazolt tagja volt a felcsúti sportegyesületnek, számtalan alkalommal láthattuk őt a híradásokban, amint cselez a labdával. A jelenlegi olasz miniszterelnökkel, egy másik világhírű focirajongó kormányfővel, Silvio Berlusconival is így ismerkedett meg Orbán: akkor találkoztak első ízben, amikor Berlusconi még csak az AC Milan elnöke volt. Az olasz focirajongó azóta - amellett, hogy még mindig az AC Milan elnöke és tulajdonosa - Olaszország miniszterelnöke lett, Orbán elveszítette kormányfői székét.
Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Két praktikus európai Fordot is kinyírtak a divatterepjárók

Két praktikus európai Fordot is kinyírtak a divatterepjárók

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson