szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tribhuvan Bir Bikram Sah Dev nepáli király élt-halt a fociért, olyannyira, hogy a királyi palotának saját labdarúgópályája is volt. Miniszterelnökök és államfők nem csak Magyarországon szeretnek focizni: a világ országainak első emberei számos helyen és formában rajonganak a labdarúgásért; van, aki aktívan játszik csapatban, van, aki csak szurkol és van, akinek külön csapata van. Ön szerint az államférfiak sportja ártalmatlan kedvtelés vagy politikai propagandafogás?

A nepáli király három fia - mind hercegek - aktív játékosai voltak a Nares Eghara királyi focicsapatnak, igaz, a palotán kívül más pályán nem játszottak. 1959-ben történelmi jelentőségű mérkőzésre került sor: összemérte erejét a királyi tizenegy az ország első demokratikusan választott miniszterelnöke, Late B. P. Koirala csapatával. A királyi gárda mérkőzéseit a híradások szerint alig pár százan látogatták csak, hétköznapi ember ugyanis nem tehette be a lábát a palota területére.
Az ázsiai országokban a jelek szerint igen szoros a mindenkori államfő kötődése a futballhoz: Malajzia első miniszterelnöke, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Hadzs lett 1951-ben a maláj futballszövetség elnöke. A maláj szövetség Tunku vezetésével vált 1956-ban az ázsiai futballszervezet tagjává, és szintén a miniszterelnök kezdte el az ország legimpozánsabb stadionjának, a Merdeka arénának az építését is. 1974-es lemondását követően, igaz, csupán egy évig, de a következő miniszterelnök, Abdul Razak bin Hadzsi Huszein követte a fociszövetség élén is.
Számos államférfiú nem játszik ugyan aktívan, de a végletekig rajong a fociért: Bertie Aherne ír miniszterelnök szégyenszemre az angol Manchester United csapatát, John Major korábbi brit miniszterelnök a Chelsea, Carlos Menem volt argentin elnök a River Plate, Juan Peron szintén volt argentin elnök pedig a Racing Club csapatát favorizálta. Ellentétes híresztelések vannak ugyanakkor Tony Blair jelenlegi angol miniszterelnök kedvenc csapatáról: egyesek szerint a Newcastle United nagy szurkolója, nemrégiben azonban egy iskolai látogatása során feltett kérdésre azt a választ adta, hogy a Liverpool a kedvenc csapata. Ugyancsak rajong a fociért a mauritiusi szigetország elnöke, Sir Anerood Jugnauth és a szlovák kormányfő, Mikulas Dzurinda is - legalábbis ez derül ki önéletrajzukból. Zoran Gyingyics szerb-montenegrói miniszterelnök nemrégiben nagyon pórul járt fociszeretete miatt: február közepén esett át egy fájdalmas műtéten, miután az országgyűlési képviselők csapatában játszva elszakadt bal lábán az Achilles-ín. A miniszternek hat-nyolc hétig járógipszet kell hordania, ám egyetlen hivatalos programját sem mondta le. Legendás focirajongó volt Pierre Elliott Trudeau, a '70-es '80-as évek kanadai miniszterelnöke és a szegény sorból származó, roppant népszerű ausztrál kormányfő, John Curtin is, aki a Brunswick Football Team aktív játékosa is volt a XX. század elején. Igaz, ez már más foci - előbbi úr a labdarúgás kanadai, utóbbi pedig ausztrál változatáért lelkesedett.
Az Arsenal és az Internazionale is elfogadta a meghívást arra a thaiföldi labdarúgótornára, amelyet Bumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) király 75. születésnapja alkalmából rendeznek. Az esemény szervezői a Bayern Münchent is szívesen látnák, de egyelőre még nem kaptak választ. A negyedik résztvevő egy ázsiai all star-csapat lenne thaiföldi, kínai, dél-koreai, japán és közel-keleti játékosokkal. A sztárcsapatok valószínűleg nem a király iránti tiszteletük miatt látogatnak el a tornára: a négy csapat megközelítőleg 5 millió dolláros összdíjazásban részesül. Magát a futballt a jelenlegi király felmenője, VI. Ráma vezette be Thaiföldön: 1910-25-ig tartó uralkodása során az ország nyugatosításának egyik eleme éppen az Európában oly kedvelt játék meghonosítása volt (a keresztnevek használatának bevezetése mellett). Focitornával Sahid Zulfikar volt pakisztáni miniszterelnököt is meglepték: január 4-én kezdődött és 26-án ért véget az az össznemzeti torna, amellyel Zulfikar 75 születésnapját megünnepelték. A rendezvény egyik főszervezője Abdullah Murad, aki jelenleg Pakisztán legnagyobb ellenzéki pártjának parlamenti képviselője, aki korábban aktív futballista volt.
"Viktorék ellen nem szerettünk játszani, mert borzasztó hajtós csapat volt" - emlékezett vissza egy napilapnak Kéri László. Orbán Viktor volt miniszterelnök közismerten élt-halt a fociért, kormányfői megbízatása idején is aktív, leigazolt tagja volt a felcsúti sportegyesületnek, számtalan alkalommal láthattuk őt a híradásokban, amint cselez a labdával. A jelenlegi olasz miniszterelnökkel, egy másik világhírű focirajongó kormányfővel, Silvio Berlusconival is így ismerkedett meg Orbán: akkor találkoztak első ízben, amikor Berlusconi még csak az AC Milan elnöke volt. Az olasz focirajongó azóta - amellett, hogy még mindig az AC Milan elnöke és tulajdonosa - Olaszország miniszterelnöke lett, Orbán elveszítette kormányfői székét.
IgNobel 2020: Többet csókolózunk, ha nagy a gazdagok és szegények közötti szakadék

IgNobel 2020: Többet csókolózunk, ha nagy a gazdagok és szegények közötti szakadék

Marabu Féknyúz: Mielőtt rámuszítaná az oroszlánokat

Marabu Féknyúz: Mielőtt rámuszítaná az oroszlánokat

Jöhet a 8 millió forintos Tesla

Jöhet a 8 millió forintos Tesla