szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

El kell bontani a Terror Háza Múzeum homlokzatához illeszkedő pengefalat - döntött szerda délutáni rendkívüli ülésén, az ellenzéki képviselők kivonulása után a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága.

A testület egy héttel korábban, az ülésen többségben lévő ellenzékiek szavazatával hároméves fennmaradási engedélyt adott a pengefalnak a múzeum kérésére. Ezen az ülésen nem vett részt a bizottság három szabad demokrata tagja. Demszky Gábor főpolgármester ezt követően - városképi és jogi indokra, a főváros hozzájárulásának hiányára hivatkozva - felfüggesztette a bizottság döntését, és új eljárást kért a testülettől.
Az MSZP-képviselők kezdeményezésére szerdán a bizottság többsége napirendre vette a főpolgármester indítványát. Ezt követően az ülésen jelenlévő öt ellenzéki képviselő az eljárás elleni tiltakozásának jeleként elhagyta a termet. Az MSZP-SZDSZ-politikusok ezután egyhangúlag megszavazták a korábbi döntés visszavonását, majd határozatot hoztak a múzeum pengefala hároméves fennmaradási kérelmének elutasításáról, s ezzel együtt annak elbontásáról.
Sasvári Szilárd fideszes bizottsági elnök szerint politikai megrendelésre politikai döntést született, de úgy véli: a pengefal bontása még ezután sem törvényszerű, mivel a múzeumnak különböző lehetőségei vannak kérelmek benyújtására. A bizottság elnöke közölte, hogy szívesen közreműködik a többség számára is elfogadható kompromisszumos döntés kialakításában.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója sajnálattal értesült a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának szerdai döntéséről, de úgy nyilatkozott: a döntés nem lepte meg, számított rá.
Schneller István Budapest főépítésze - nem vitatva, hogy engedély nélkül épült a pengefal - megjegyezte, hogy szerinte a pengefal nem sérti az Andrássy út és annak világörökségi jellegét sem. (MTI)
A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo

A Surface Duo után szabadon: ilyen lehetne a Microsoft Surface Solo

Jövő héten ismét összeül a parlament

Jövő héten ismét összeül a parlament

Még 86 évesen is esztergált az egykori focifenomén

Még 86 évesen is esztergált az egykori focifenomén