szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A novemberi választásokon elsöprő győzelmet arató Osztrák Néppárt (ÖVP) és eddigi partnere, a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pénteki elnökségi üléseiken kíván dönteni a koalíciós szerződésről, s még aznap leteheti az esküt az új kormány. Az ÖVP november 24-én, előrehozott választásokon aratott győzelmet a szavazatok 42 százalékával, koalíciós partnert azonban azóta sem sikerült találnia.

Az FPÖ-ben erős nyomás nehezedik Herbert Haupt elnökre, nem utolsósorban Jörg Haider volt pártelnök részéről, hogy ne adja olcsón a parlamenti többség biztosítását. Az idegengyűlölő választási kampányairól is hírhedt párt magának követeli a belügyi tárcát, az előző kormány széteséséhez vezető FPÖ-n belüli puccs egyik fő szervezője pedig az alkancellári tisztséget reklamálta Jörg Haider számára. Sietteti a tárgyalásokat az is, hogy mindenki tart Haider szokásos hamvazószerdai vitriolos beszédétől.
Haupt egyelőre ellenáll a párton belüli nyomásnak, mert a 27 százalékról novemberben 10 százalékra gyengült, eladósodott és erősen széthúzó FPÖ számára a kormányban való részvétel szinte az egyetlen esély az újbóli megerősödésre. Annyit már tudni lehet a koalíciós szerződésről, hogy az előző, hasonló összetételű kormányhoz hasonlóan az új kormány is a periódus kezdetére az adó- és egyéb terhek növelését, valamint takarékossági intézkedéseket tervez.
Az új kormány az FPÖ részvétele ellenére sem támaszt majd akadályokat az Európai Unió bővítésével szemben. Schüssel kancellár ugyan maga is vétóval fenyegetőzött még szilveszterkor a tranzitforgalomról az EU-val fennálló egyezmény ügyében, de ettől már visszavonult. Meghátrált az ügyben Mathias Reichhold, az FPÖ közlekedési minisztere is. Az FPÖ visszavonult a Benes-dekrétumok kérdésében is: Haupt elnök szerint a Csehország elleni vétóról csak akkor lehet szó, ha Prága csatlakozását elutasítja az Európai Parlament is, márpedig erre aligha van esély. (MTI)
Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Lehet, hogy végleg el kell búcsúznunk az Apple két számítógépétől

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.

Amikor a németek tették azt, amiért lenézték a lengyeleket – 1991. március 8.