szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A török líra árfolyama és a török tőzsde részvényindexe meredeken zuhant a hétfői nap során, mivel a török törvényhozás szombaton elutasította az amerikai katonák törökországi állomásoztatását - írja a BBC. A gazdaság szereplői attól félnek, hogy ezzel nem csak az Egyesült Államok által beígért 30 milliárd dollár értékű gazdasági segélycsomagról, hanem az IMF 16 milliárdos hiteléről is lemondhat az ország.

A török líra dollárral szembeni árfolyama több mint 5, a török tőzsdeindex pedig közel 12 százalékot zuhant a hétfői kereskedési nap délelőttjén, miután a török parlament szombaton a jóváhagyáshoz szükséges abszolút többség hiányában elutasította azt a határozatot, amelynek felhatalmazása alapján - Washington kérésének megfelelően - az ankarai kormány engedélyt adhatott volna 62 ezer amerikai katona, 255 harci repülőgép és 65 helikopter törökországi állomásoztatására. Az Egyesült Államok emellett 30 milliárd dollár pénzügyi támogatást - segélyek, befektetések és más konstrukciók formájában - is kilátásba helyezett Ankarának. A török parlament a szombati elutasító döntéssel azt is kockáztatja, hogy az ország nem kapja meg a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) igényelt 16 milliárd dolláros kölcsönt, mivel a nemzetközi szervezetnek az Egyesült Államok a legfőbb részvényese - mutat rá a BBC.
A török jegybank hétfőn bejelentette, hogy kész devizapiaci intervencióval megakadályozni a líra további árfolyamgyengülését, amennyiben a kurzus a következő napokban is meredeken zuhanni fog. Pénteken a pénzpiacok még optimistán tekintettek előre a szombati parlamenti szavazásra, s ez felfelé hajtotta a részvények árfolyamait.
Törökország a második világháború óta eltelt időszak legnagyobb gazdasági válságát éli át. A török kormány számításai szerint az országot 40 milliárd dolláros kár érte az Öböl-háború és az Irak elleni szankciók miatt - többek között ezért ajánlotta fel az Egyesült Államok kárpótlásul a 30 milliárd dolláros segélycsomagot. Ahhoz, hogy a török kormány teljesíteni tudja az idei évben fizetendő 73,5 milliárd dolláros adósságtörlesztését, elengedhetetlen az IMF hitelének igénybevétele. Juha Kahkonen, az IMF törökországi képviselője a BBC-nek megnyugtatóan fogalmazott: véleménye szerint a szervezet független intézmény, így a parlament döntése nem befolyásolhatja a 16 milliárd dolláros hitelkeret lehívását.
Szinte lehetetlen regisztrálni a koronavírus-védettséget igazoló alkalmazásba

Szinte lehetetlen regisztrálni a koronavírus-védettséget igazoló alkalmazásba

Kedden még Szijjártóval tárgyalt, most lemondott a kolumbiai külügyminiszter

Kedden még Szijjártóval tárgyalt, most lemondott a kolumbiai külügyminiszter

Ombudsman: A védettségi igazolvány szabályozása nem visszás

Ombudsman: A védettségi igazolvány szabályozása nem visszás