szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Irak látszat-gesztusai bomlasztják fel a nemzetközi közösséget - reagált Colin Powell amerikai külügyminiszter a francia, az orosz és a német külügyminiszter párizsi nyilatkozatára, amelyben kijelentették, nem fogadnak el olyan ENSZ-határozatot, amely szentesíti az Irak elleni háborút. A BBC szerint Nagy-Britannia változtatni készül a határozattervezeten, ezzel még egy lehetőséget adva Szaddám Huszeinnek a békés leszerelésre.

A brit javaslat néhány napnyi haladékot adna Iraknak; ha ezalatt nem adja bizonyítékát a fegyverzetellenőrökkel való teljes együttműködésnek, a tervezet feljogosítaná a nemzetközi közösséget a katonai erő alkalmazására - tudta meg a BBC ENSZ-forrásokból. Hans Blix, a fegyverzetellenőrök vezetője az elmúlt napokban kedvezőbben nyilatkozott az iraki együttműködési készségről, s pénteken készül újabb jelentését az ENSZ elé tárni. A BBC szerint az új határozattervezet az ezt megelőző manőverezés része, amellyel a brit diplomácia igyekszik életben tartani az utolsó esélyét annak, hogy a Biztonsági Tanács elfogadjon egy újabb határozatot Irakról.
Szaddám Huszein iraki elnök megpróbálja megosztani a nemzetközi közösséget, de ezt a törekvését meg kell hiúsítani - jelentette ki Colin Powell, aki szerint "igazából senki se tudhatja most még, hogy mi lesz a szavazás eredménye" az új iraki határozatról. Az amerikai külügyminiszter szerint az utolsó pillanatban tett apró iraki gesztusok a nemzetközi közösség megtévesztését szolgálják, Irak egymással vitázó csoportokra bomlasztja a Biztonsági Tanácsot.
Az iraki vezetés változatlanul megtéveszti a fegyverzetellenőröket, elrendelte az ENSZ által betiltott - s időközben részben már megsemmisített - rakéták további gyártását s továbbra is rejteget tiltott vegyi anyagokat - jelentette ki Powell, aki szerint az egyetlen valós kérdés az, hogy Szaddám Huszein meghozta-e stratégiai és politikai döntést tömegpusztító fegyvereinek leszerelésére. Ez a lényeg, nem az ellenőrzés - hangsúlyozta. Márpedig Bagdad semmi jelét nem adta annak, hogy valóban meghozta volna a döntést a leszerelésre, ahogyan azt a Biztonsági Tanács 1441. számú határozata megköveteli - szögezte le az amerikai külügyminiszter.
Szaddám Huszein elmulasztotta az utolsó esélyt arra, hogy elkerülje azokat a "súlyos következményeket", amelyeket a Biztonsági Tanács helyezett kilátásba, ám még van egy utolsó lehetősége a békés leszerelésre, s a következő napokban kiderül, vajon felfogja-e a helyzetét - mondta Powell. (MTI)
Fűnyíró: egészségügyre és az egyetemi átalakításra is kevesebb pénzt kér az EU-tól a kormány

Fűnyíró: egészségügyre és az egyetemi átalakításra is kevesebb pénzt kér az EU-tól a kormány

Fontos könnyítésről döntött az EMA, könnyebb lesz tárolni a Pfizer-vakcinákat

Fontos könnyítésről döntött az EMA, könnyebb lesz tárolni a Pfizer-vakcinákat

A konteóhívők mágnesekkel keresik a karban lévő mikrochipet, feleslegesen

A konteóhívők mágnesekkel keresik a karban lévő mikrochipet, feleslegesen