szerző:
hvg.hu

A török kormány megvárja az ENSZ BT ülésének eredményét, mielőtt eldöntené, hogy újra a parlament elé terjessze-e az amerikai csapatok törökországi állomásoztatására vonatkozó indítványát - közölte Recep Tayyip Erdogan, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) vezetője.

Erdogan még a hét elején jelezte, hogy a kormánynak szándékában áll beterjeszteni a parlamentben egy újabb határozati javaslatot Irak elleni készülő amerikai erők befogadására, miután a törvényhozás szombaton az első indítványt elutasította. Szerdán a török vezérkari főnök is bejelentette, hogy a hadsereg támogatja a kormány javaslatát 62 ezer amerikai katona állomásoztatására, s ennek jóváhagyására ösztökélte a törvényhozókat.
Erdogan viszont most halogatni látszik a döntést. "Látni szeretnénk, milyen döntéseket hoz az ENSZ Biztonsági Tanácsa, s azután határozunk arról, milyen lépéseket tegyünk" - mondta szerda éjjeli tévéinterjújában a pártvezető. A kormány egyelőre nem kommentálta Erdogan szavait. Dengir Mir Mehmet Firat, az AKP alelnöke szerint egyébként "sok törvényhozó azt mondja, igennel fog szavazni, ha az indítványt újra beterjesztik a parlament elé".
Pártvezetők mindamellett úgy vélik, hogy egy újabb szavazásig három hét is eltelhet. Erdogan most vasárnap pótválasztásokon indul, ami egyengetheti az útját a miniszterelnöki poszt felé. A legtöbb elemző nem tartja valószínűnek, hogy egy új kormány megalakulása előtt szavazna a parlament az amerikai erők beengedéséről.
A szombati török visszautasítás meglepte Washingtont, Pentagon-tisztségviselők azonban remélik, a török törvényhozás hamarosan újabb szavazást rendez az amerikai kérésről, és másodjára már kedvező döntést hoz. Az északi irányból induló invázió elmaradása egy esetleges háború esetén nagyon bonyolulttá tenné a helyzetet Irak északi részén. Elemzők szerint azért lenne fontos az északi front megnyitása - a délről, Kuvaitból induló fő erők támadásával párhuzamosan -, hogy az amerikai erők megakadályozhassák az Irak északi részén élő kurdokat a Kirkuk környéki olajmezők fölötti ellenőrzés megkaparintásában, illetve az iraki hadsereget ezen olajmezők feldúlásában, a létesítmények lerombolásában. Különösen veszélyes fejlemény lenne, ha a törökök bevonulnának Irak északi részébe, és harcba bonyolódnának a kurdokkal - vélik a Reuters elemzői. A kuvaiti védelmi miniszter, Dzsabir Mubarak al-Hamad al Dzsabir hétfőn mindenesetre jelezte: kormánya kész megfontolni a török partoktól átvezénylendő amerikai csapatok befogadását, ha a török parlament végleg elutasítja az amerikai kérést. (MTI)
Blokád alatt a köztévé épülete, folytatódik a tiltakozás

Blokád alatt a köztévé épülete, folytatódik a tiltakozás

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Olyan helyre is hirdetést tesz a Facebook, ahová nem is gondoltuk volna

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon