szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két edinburgh-i rivális klub, a Hibernian és a Hearts vezetői közös stadiont építenének, méghozzá a város szélére. Cserébe azt ígérik, mindkét csapat méltó vetélytársa lesz a pillanatnyilag jóval erősebb glasgow-i Rangersnek és Celticnek. A szurkolók mégis tiltakoznak, a csapatok szent és sérthetetlen identitására hivatkozva. Ön szerint mi a fontosabb: a hagyomány vagy a csapat jövője?

A vécéket is meg kell osztanunk majd a Hibernians szurkolóival? – ironizál egy Hearts-szurkoló a témával foglalkozó internetes fórumon. Az edinburgh-i fanatikusok úgy vélik, a klubok össze- illetve kiköltözésével a patinás csapatok identitása veszélybe kerülhet, sőt olyanok is akadnak, akik a két csapat fúziójával riogatják magukat és szurkolótársaikat.
Pedig nem a skót főváros lenne az első olyan hely, ahol a helyi riválisok közös pályán játsszák hétről-hétre mérkőzéseiket. Hosszú ideje egy stadionja van többek között a milánói Internek és AC Milánnak, a római Laziónak és AS Romának, a müncheni Bayernnek és 1860 Münchennek, s bár a szétköltözés igénye már többször felvetődött e csapatoknál, sem identitásválság, sem összeolvadás nem fenyegette egyik alakulatot sem. (Magyarországon utoljára a bajnok MTK és a tavaly kiesett Vasas sokáig lebegtetett fuzionálása körül volt szó összeköltözésről, ami azonban nem jutott tovább a korábbi MTK-Újpest egyesülés ötleténél.)
A két skót klub vezetői igyekeznek meggyőzni szurkolóikat: az összeköltözésre főként a csapatok milliós adósságai miatt lenne szükség, a gazdasági együttműködés nem befolyásolhatja a sportbeli rivalizálást. A klubok városcentrumhoz közeli létesítményeinek jó áron való eladásával nem csupán a kötelezettségek törlesztése, hanem a csapatok játékosállományának megerősítése is lehetővé válna – ígérik a szurkolók által szorongatott vezetők. A költözés mellett szól az is, hogy a Hearts stadionja a lelátók és a pálya közötti kis távolság miatt nem felel meg az UEFA előírásainak, így ott hamarosan nemzetközi meccseket sem lehet majd rendezni.
A közös stadion tervét azonban a csapatok hagyományféltő hívein kívül a szakértők is támadják. Az új épület helyéül kiszemelt, Edinburgh határában fekvő földterület szerintük nem alkalmas labdarúgó-stadion építésére. A környékről hiányzik minden, ami egy futballmérkőzést igazi társasági eseménnyé emelne: nincsenek boltok, kocsmák, szórakozóhelyek, a terület szinte semmilyen tömegközlekedési eszközzel nem közelíthető meg, ráadásul az ide vezető főút sem bírna el a mostaninál nagyobb terhelést. Emiatt szerintük elképzelhető, hogy a nagyobb kapacitásúra tervezett stadionba az eddigieknél is kevesebben látogatnak majd el, jelentős bevételkiesést okozva az egyébként növekvő bevételekre számító tulajdonosoknak.
Közpénzből lehelnének életet a német üzletláncok fenyegette falusi kisboltokba

Közpénzből lehelnének életet a német üzletláncok fenyegette falusi kisboltokba

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Az autók, gyalogosok közé dőlt egy fa Csömörön, miután egy teherautó eltalálta – videó

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést

Elutasították az Orbán Győző cégének túlárazása miatt tett feljelentést