szerző:
hvg.hu

A Napster2.0 legális, fizetős online zenei szolgáltatása karácsonykor indul - jelentette be a rövid tündöklés és látványos bukás után ismét feléledni készülő weboldal tulajdonosa, a Roxio. A Napster-sztori mára legendává lett, a felhasználók nem felejtették el a nevet. A sikerre ez önmagában mégsem biztosíték, még mindig nem egyértelmű, akarnak-e fizetni a felhasználók az online zenéért. Különösen, ha a szolgáltatást Napsternek hívják: működhet- e ezen a néven bármi, amiért fizetni kell?

Az amerikai Mac-használók számára indult iTunes példátlanul jól sikerült startja a fizetési hajlandóság előjele lehet. A zeneipar által illegásnak tartott Kazaa változatlan sikere és egyre növő mítosza azonban nem. Lehet-e a Napster névvel jól működő, fizetős zenei szolgáltatást üzemeltetni? A Roxio a flexibilis és jó minőségű szolgáltatásban bízik. Mind az öt nagy kiadóval megállapodtak, induláskor 500 ezer zeneszámhoz férhet hozzá majd a Napster2.0-felhasználó, méghozzá több kombinációban. Egyenkénti, fizetős letöltés, havi előfizetéses szolgáltatás, vagy internetrádió szerepel a választható lehetőségek között, ám egyelőre nem publikus, mit mennyiért kínál majd az oldal.
A Roxio tavaly májusban szerezte meg a Napster nevet 6 millió dollárért, s azóta erőteljes mozgásba kezdett az online zenei szolgáltatások piacán. A PressPlay-t, a Sony Music és az Universal Music Group 2001 decemberében indított szolgáltatását 35 millió dollárért szerezte meg, valamint igazgatótanácsába hívta annak az eLabs-nak az egyik vezető emberét, amely cég a Vivendi új médiával és technológiai fejlesztéssel foglalkozó cége.
A Napster a kilencvenes évek egyik legkiugróbb netes sikere volt. A szolgáltatásban a felhasználók közvetlenül egymás gépéről tölthették le az mp3 fájlokat. Az amerikai lemezipari szövetség, az RIAA képében a zeneipar hamar összehangolt támadást indított a Napster ellen: 1999-ben a legnagyobb kiadók beperelték, kalózkodásnak bélyegezve a tevékenységét. A Napster hőskora 2001-ben a szolgáltatás bezárásával ért véget, s az ingyenes zeneletöltés, fájlcserélés ma már jogi következményeket vonhat maga után.
A "Napster-élmény" tehát biztosan nem teremthető újjá, hisz a nem fizetős P2P-nek ( központi szerver nélkül működő, közvetlen számítógépes kapcsolatnak) nem is lehet konkurenciája a fizetős rendszer. Eddig az Apple iTunes-on kívül nem volt igazán sikeres fizetős zeneszolgáltatás; a MusicMatch és a PressPlay sem tört át. A netes copyright-háború csúcspontja közeleg: az RIAA fokozza a nyomást, egyéni felhasználói szinten keresi és perli be a fáljcsereberélőket. A Napster2.0 ebbe a közegbe lép be, s a háború eldőlhet. Sikere esetén végleg befellegzik az ingyenes fájlcserélő rendszereknek. Vagy mégsem? Hiszen már az ős-Napster bezárásakor is ezt jövendölték.
Eke Angéla: Vállaltam a szabadúszás kockázatát, és az élet engem igazolt

Eke Angéla: Vállaltam a szabadúszás kockázatát, és az élet engem igazolt

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány

Nagyapjuk légfegyverével lőtte meg testvérét egy 15 éves lány

Így rakja össze az agyunk az álmainkat

Így rakja össze az agyunk az álmainkat

Megdőlhet a melegrekord hétfőn

Megdőlhet a melegrekord hétfőn

Az M1 eddig négyszer ismételte a vasárnapi Orbán-beszédet

Az M1 eddig négyszer ismételte a vasárnapi Orbán-beszédet

Az MTA irodalomtudományi osztálya visszavonatná a Nemzeti Alaptantervet

Az MTA irodalomtudományi osztálya visszavonatná a Nemzeti Alaptantervet