szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége csütörtökön úgy döntött a Ferencváros által benyújtott fellebbviteli ügyben, hogy hat pont levonással sújtja az együttest a május 30-ai, a Debrecen elleni Üllői úti találkozó után történt szurkolói rendbontás miatt. A bajnoki találkozókat a jövőben le kell fújni, ha a szurkolók rasszista megjegyzéseket kiabálnak kórusban.

A testület rendkívüli ülésén arról is határozott, hogy az FTC-nek ebben az idényben csak három otthoni mérkőzését kell zárt kapuk mögött megrendeznie. Szeiler Józsefet, az FTC Rt. vezérigazgatóját december 31-éig eltiltották a találkozók látogatásától és 1,2 millió forintot kell fizetnie. Az elnökség jóváhagyta a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága által a klubra kiszabott 40 millió forintos pénzbüntetést.
Az MLSZ mostani döntése jogerős, s amennyiben a Ferencváros ezt nem fogadja el, akár ki is zárhatják az Arany Ászok Ligából. Demján Sándor ligaelnök ugyanezt a szankciót említette arra az esetre, ha a közeljövőben hasonló rendbontásra kerül sor az Üllői úton. Demján Szeiler büntetésével kapcsolatban megjegyezte: ha az FTC Rt. vezérigazgatója továbbra is kijár a Ferencváros mérkőzéseire - mint tette azt a 2. fordulóban a Videoton ellen -, akkor az egyesület újabb 40 milliós bírsággal számolhat.
Az MLSZ hangsúlyozta, hogy a bajnoki találkozókat le kell fújni, ha a szurkolók rasszista megjegyzéseket kiabálnak kórusban, illetve kiemelték, hogy a büntető törvénykönyvet módosítani szükséges a szigorúbb szabályozás érdekében, ugyanis a kormányrendelet továbbra sem elég egyértelmű, ezért nincs visszatartó ereje. A liga elnöke szerint a Sporttörvényt is meg kell változtatni, ugyanis a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint a kluboknak nem áll érdekében, hogy háromezernél több néző tekintse meg a mérkőzéseket, hiszen akkor rendőri felügyeletet kell kérniük, amelyet jelenleg nem tudnak kifizetni. Ezzel kapcsolatban Demján hozzátette: nem kezdhetik el azokat a találkozókat, amelyekre több mint háromezer szurkoló látogatott ki és nem kértek rá rendőri biztosítást.
Az MLL fegyelmi bizottsága június 10-én először december 31-éig tiltotta be az Üllői úti stadiont, az FTC-t 4 millió, Szeilert 3 millió forintra büntetve. A fellebbviteli bizottság azonban július 17-én úgy határozott, az FTC-nek csak három bajnokit kell otthon nézők nélkül lejátszania, s Szeiler büntetését egymillióra csökkentette. A klubra első fokon kiszabott 4 millió forintos büntetést 5 millióra emelte. Ezeket a döntéseket az MLL elnöksége megsemmisítette és új eljárás lefolytatására kötelezte a fegyelmi bizottságot. A július 25-én született határozat szerint az FTC soron következő három hazai találkozóját zárt kapuk mögött köteles lejátszani, emellett szeptember 14. és december 14. között megvonták a csapattól a pályaválasztói jogot. A klubot 40 millió forintra, Szeilert egymillióra büntették, utóbbit szeptember 25-éig mindennemű sportvezetői tevékenységtől eltiltották. Az FTC ezt követően fordult az MLSZ-hez. (MTI)
Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Karácsony szerint elkerülhetetlennek látszik a további szigorítás

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre

Turisták helyett migránsok érkeznek a Kanári-szigetekre