szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikát "ostoba, agresszív, öntelt kis dögnek", George Bush-t pedig az általa látott "legnagyobb hazudozónak" nevezte Johnny Depp, a filmsztár. Később mindezt visszavonta.

"Amerikai vagyok. Szeretem a hazámat és nagy reményeket fűzök hozzá” – nyilatkozta Depp a német Stern magazinlegújabb számának megjelenése napján. "Amerika olyan, mint egy ostoba, agresszív, öntelt kis dög nagy fogakkal, amellyel beléd haraphat és megsebezhet" – jelentette ki a lap szerint ugyanő a múlt héten, Amerika-ellenes kirohanását egy George Bush amerikai elnökre vonatkozó kritikával megfejelve: "Bush az egyik legnagyobb hazudozó, akit valaha láttam". Depp, aki feleségével, Vanessa Paradis francia énekesnővel és gyermekeivel a franciaországi Saint-Tropez mellett él, kijelentette: addig nem kíván hazaköltözni, amíg nem változik meg a politikai légkör. A Stern szerint a színész bevallotta: van ugyan egy háza Los Angeles-ben is, de azt már nem tudná elképzelni, hogy családjával hosszabb időre visszaköltözzön oda. Depp azt szeretné, ha gyermekei Amerikát olyan játékként képzelnék el, amelyet – miután felismerik a hibáit - bármikor félredobhatnak.
Mivel az interjú epésebb mondatait még a hivatalos megjelenés előtt világgá kürtölték a nagyobb hírügynökségek, a Stern német újságstandokra kerülése idején már Johnny Depp volt az első számú közellenség az Egyesült Államokban. Az őt ért heves támadásokat látva – és minden bizonnyal a színész hollywoodi karrierjét féltő menedzserek tanácsára - Depp gyors visszavonulót fújt. Szavai kiforgatásával vádolta meg a Sternt, azt állítva, hogy "metaforáinak" az eredeti szövegkörnyezetből való kiemelésével a magazin maga fabrikált Amerika-ellenes kirohanást az általa adott interjúból. Depp magyarázata szerint így lett nagyfogú kiskutya az általa említett, "még növésben lévő" amerikai nemzetből, miképp az sem igaz, hogy azért él távol hazájától, mert képtelen ott hosszabb időt eltölteni; ennek oka csupán az, hogy a felesége francia.
A Stern szerkesztősége azonnal visszautasította Depp vádját. "Sajnáljuk, ha Deppet bírálatok érték hazájában szókimondása miatt. Mi azonban nem idéztünk hamisan, kitartunk az általunk közölt anyag helytálló volta mellett" – áll a szerkesztőség által kiadott közleményben.
Johnny Depp nem az egyedüli színész Hollywoodból, aki az utóbbi hetekben kemény bírálattal illette az amerikai vezetést. Augusztus végén, egy Madridban adott interjújában a filmszerepeiben többnyire a mintahazafi figuráját megjelenítő Harrison Ford kritizálta az Egyesült Államok külpolitikáját, azon belül is az iraki háborút. Ford egyébként már áprilisban – még az iraki háború idején – szerepelt egy amerikai hazafias szájt "feketelistáján". Az oldalon Ford mellett Alec Baldwin, George Clooney, Richard Gere és Woody Harrelson filmjeinek bojkottjára szólították fel az amerikaiakat, mert e színészek "Amerika-ellenes nyilatkozataikkal" kárt okoztak hazájuknak. A különböző fórumokon folyamatosan fel-felbukkanó felhívások ellen egy ízben - a mccarthysta boszorkányüldözések feléledésétől tartva - a hollywoodi színészek legnagyobb szakszervezete is szót emelt, arról azonban nem érkeztek hírek, hogy - kisebb ellentüntetéseket, hangoskodásokat leszámítva - e kezdeményezéseknek pénzben is mérhető hatásuk lett volna.
Kordokumentum: előkerült egy videó arról, miket árul az Apple 17 évvel ezelőtt

Kordokumentum: előkerült egy videó arról, miket árul az Apple 17 évvel ezelőtt

Az Alibabával, szinte mellékesen indult, ma a világ egyik legnagyobb fintech cége

Az Alibabával, szinte mellékesen indult, ma a világ egyik legnagyobb fintech cége

Ötször annyi brit igényelt európai útlevelet a Brexit után, mint korábban

Ötször annyi brit igényelt európai útlevelet a Brexit után, mint korábban