szerző:
hvg.hu

Hetek óta nőkkel riogatja az első osztályú olasz Perugia csapatának macsó szurkolóit a médiasztár-babérokra törő klubelnök. Az ijedelem oka: e nők nem a szurkolásban kiszáradt férfiak sörét szervíroznák a lelátón, hanem fociznának. De miért is ne próbálhatná ki magát egy nő a férfiak között?

"Csak arra létezik szabály, hogy férfi nem játszhat a női bajnokságban. Nem látom be, miért ne szerepeltethetnénk női futballistát" – nyilatkozza egyre gyakrabban Luciano Gaucci, az olasz labdarúgó-bajnokság élvonalában szereplő Perugia elnöke. A különös húzásainak (Kadhafi líbiai elnök fiának leigazolása, egy japán játékossal a távol-keleti piac meghódítása, az olasz válogatott ellen sorsdöntő gólt szerző dél-koreai labdarúgó száműzése) köszönhetően minden játékosánál jobban ismert elnöknek nem ez az első próbálkozása a női foci egyenjogúsítása területén: 1999-ben az olasz C-ligás Viterbese vezetőjeként Carolina Morace személyében ő szerződtette az első nőt férfi proficsapat edzői székére. Ez nem sok sikert hozott: a 39 éves edzőnőt – és a vezetőséget - két fordulót követően elzavarták.
Az ügynökök most főként Hanna Ljungberg svéd csatárt és Solveig Gulbradsen norvég középpályást ajánlják a Perugia figyelmébe. Ljungbergen mindenesetre nem múlik majd a tranzakció, a "kiválasztott" egy svéd lapnak nyilatkozva elmondta: "Majd ha aláírtam a szerződést, akkor hiszem el. Mindenesetre óriási megtiszteltetésnek tartanám."
Gaucci médiacsemegének szánt húzása csak gyakorló férfisoviniszták számára tűnhet szentségtörésnek: a női foci közelmúltbeli fejlődését tekintve egyáltalán nem lenne meglepő, ha a jövőben néhány klub koedukált csapattal állna fel. A nők labdarúgó pályára merészkedése ugyan alapvetően skandináv "találmány", az első női labdarúgó-világbajnokságot mégis Kínában tartották, 1991-ben. A többnyire csak a helyi média által követett, tizenkét csapatos torna nagy meglepetésre a félamatőr, alig 200 ezer dollárból gazdálkodó amerikai válogatott sikerét hozta. 1996-ban tovább javult a sportág női változatának megítélése: Atlantában először szállhattak versenybe olimpiai aranyért a női futballisták. Az áttörést azonban az 1999-es esztendő hozta meg: az Egyesült Államokban megrendezett világbajnokság igazi sikersztorinak bizonyult. Az olimpiai bajnok házigazdák mérkőzéseit átlagosan több mint 60 ezren tekintették meg, de a többi válogatott mérkőzésein is 20 ezer felett volt a nézőszám. A helyszínen összesen 660 ezer ember által figyelemmel kísért eseményről csaknem 2 500 médium számolt be, az élő közvetítéseknek köszönhetően pedig csak az Egyesült Államokban több mint 40 millió tévénéző követte a házigazdák címvédését. Az amerikai torna tovább gyorsította a női foci amúgy is elképesztő ütemű fejlődését.
A sportágra jellemző felpörgés megmutatkozik a lejátszott mérkőzések számában is: az elmúlt 30 év közel 3 ezer hivatalos válogatott találkozójának 75 százalékát az utóbbi 12 évben rendezték. 1970 és 1990 között átlagosan 25 mérkőzést játszottak évente; ez tízszer kevesebb, mint a 2002-ben lejátszott találkozók száma. Jól mutatja a női foci térnyerését az is, hogy az idei világbajnokság selejtezőin már 98 nemzeti válogatott vett részt. Az idén – szeptember 20. és október 12. között - újra az Egyesült Államokban mérkőznek meg a világ legjobb 16 női csapatának labdarúgói.
Míg a nők férfiak közötti pályára futása még csak találgatások tárgya, a pálya szélén már a legfelsőbb szinten is debütáltak a hölgyek. A 15 éves korában még labdarúgónak készülő, négy éve a svájci férfi első osztályú mérkőzéseken fújó, 1999-ben 90 ezer néző előtt női világbajnoki döntőt vezető Nicole Petignat az idén augusztusban sikerrel vette pályafutása első férfi UEFA-mérkőzését is. A svéd AIK Solna és az izlandi Fylkir közti összecsapáson szinte többen voltak kíváncsiak a játékvezetőre, mint magára a mérkőzésre. A fokozott médiaérdeklődés dühítette is Petignat-t. "Nem teszek különbséget mérkőzések között aszerint, hogy melyik nem játssza azokat. Fizikailag és szellemileg is ugyanúgy készülök minden összecsapásra, és ugyanazokat a szabályokat alkalmazom, mint férfi kollégáim. Számomra valóban nincs különbség a nemek között – a média szemmel láthatólag másként gondolkodik" – nyilatkozta Petignat kamerák és mikrofonok tucatjai előtt a mérkőzés előtti rövid sajtótájékoztatón. Magát a találkozót Petignat a szakemberek szerint kiválóan vezette le, s még az sem zavarta meg, hogy debütáló mérkőzésének második percében a svéd Rasunda-stadion egy áramkimaradás következtében rövid időre teljesen elsötétedett.
"Nagyszerű volt. Kiválóan vezette a mérkőzést – mint minden jó játékvezető" – értékelte Petignat közreműködését a mérkőzést követően Ricard Money, a házigazdák edzője. Petignat is elégedett volt önmagával: "Egy kicsit ideges voltam, de ez mindig jó motiváció. A legfontosabb, hogy a játékvezetőnek meglegyen a mérkőzés levezetéséhez szükséges tekintélye a játékosok előtt. Ha ez megvan, megy minden magától. Köszönettel tartozom az UEFA-nak is, hogy kinyitottak egy újabb kaput a nők előtt. Remélem, a mai estét sok hasonló követi majd."
Kerpel-Fronius: Az ellenzék elvégezte a munkáját

Kerpel-Fronius: Az ellenzék elvégezte a munkáját

Mark Ruffalo is gratulált a magyar ellenzéknek és Karácsony Gergelynek

Mark Ruffalo is gratulált a magyar ellenzéknek és Karácsony Gergelynek

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Borkai kedden jelentheti be, hogy kilép a Fideszből

Nem csak Magyaroszágon tartanak fontos választást

Nem csak Magyaroszágon tartanak fontos választást

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Mirkóczki Ádám nyert Egerben

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere

Viharos kampány után Pikó András Józsefváros új polgármestere