szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Köntöst még tudunk adni, a szakáll már elfogyott” – mondta a hvg.hu érdeklődésére egy tizenharmadik kerületi jelmezkölcsönző munkatársa. Aki élőben szeretne találkozni a Mikulással, annak tízezertől félmillió forintig terjedő összeget kell leperkálnia.

A piros köntöst egy estére 2790 forintért kölcsönözhetnénk, a szakáll darabját pedig 890 forintért vihettük volna el – de csak a rövidet, a hosszú szakáll ugyanis már 1100 forintba kerül. Minden kiegészítő külön-külön gyarapítja a számlát: a csizmáért 1100-at, a botért és a zsákért pedig egyaránt 390-et kérnek. „De vigyen egy krampuszjelmezt, abból még van” – javasolta végül a segítőkész eladó. Egy hetedik kerületi kölcsönzőben „amerikai” típusú háromrészes, övvel kiegészített selyemruhát is ajánlanak 3500 forintért, a kiegészítők – szakáll, paróka, bot és kesztyű – együtt 4400 forintba kerülnek. Itt a biztonság kedvéért 50 százalékos foglalót is kell fizetni a kölcsönzött jelmezekért.

Ha mégsem saját magunk akarjuk meglepni a családot, házhoz is hívhatjuk a Mikulást – ez sem olcsó. Egyre több alkalmi Mikulás hirdeti szolgáltatásait apróhirdetésekben és falragaszokon, de a szakértők szerint a legjobb, ha profikhoz fordulunk. „Általában egy-egy hótündérrel vagy manóval járnak a Mikulásaink” – mondta a hvg.hu-nak Halász Etelka, az 1991-ben alapított Magyar Mikulás Alapítvány elnöke. A Magyar Internetes Mikulás néven online szolgáltatásokat is nyújtó alapítvány egy rendezvényszervező cég segítségével idén 20-25 Mikulást alkalmaz, akik az alig egy hétig tartó szezonban átlagosan 100 családot látogatnak meg és 30-40 céges bulin vesznek részt.

A vállalati rendezvényeken a Mikulás ára óránként a 30 ezer forintot is elérheti. „Növekszik a piac: a fogyasztói társadalom szokásait követve egyre több család és főképp cég rendel Mikulást különféle rendezvényekre”- mondta az alapítvány elnöke. A szülők általában 10 ezer forintért rendelhetnek Mikulást, aki közel egy órát tölt a gyerekekkel és igény esetén ajándékot is visz. De nem mindenkiből lehet Mikulás: Halász szerint több jelentkezőt is amiatt utasít el az alapítvány, mert túl alacsony, vagy egyszerűen „nem Mikulás-szerű”.

Az egyre több szolgáltatót eltartó hazai Mikulás-piacra idén egymás után érkeznek az „igazi” puttonyosok Lappföldről és Oroszországból. A vérbeli Mikulás-imádók ebben az évben újra örülhettek: múlt hétvégén nálunk járt a finnországi Joulupukki, a Világ Mikulása. A Nyíregyházán megnyílt Mikulás Konzulátus átadására érkezett, de szemlézhette a IV. Országos Mikulás Szépségverseny mezőnyét is, amely szintén Nyíregyházán szállt versenybe. A lappföldi az orosz Télapónak adta a kilincset: az állítólag 235 centiméter magas Gyedmaróz december 5-én érkezik Hópelyhecske társaságában. Parlamenti fogadása után Borsodba utazik, ahol a gyerekek mellett a miskolci és a kassai Mikulással is találkozik.

Ha itthon lemaradtunk az ingyenmikulásról, meglátogathatjuk őt természetes környezetében is. December 10-én indul az egyik utazási iroda által szervezett társasút a finnországi Lappföldre, ahol a résztvevők a Rovaniemi városka mellett fekvő Mikulásfalvára rénszarvas-fogattal juthatnak el. Sarkköri piknik, lékhorgászat, husky-farm és safari rénszarvasokkal – csak néhány a túra programjai közül. A négy éjszakás út egy négytagú családnak 532 000 forintjába kerül.

Már mind a 170 hely elkelt egy másik iroda december 7-én induló kétnapos lappföldi Mikulás-túrájára, amelyet jövőre kétszer is megszervezhetnek a nagy igény miatt – mondta a hvg.hu-nak a cég kiutaztatási vezetője. Az utasok Mikulásfalva mellett a Santa Parkba és az Arktikum Múzeumba is ellátogatnak, az éjszakát pedig – hol máshol – a Quality Hotel Santa Claus szállóban töltik. A túra alapdíja egy négytagú családnak 377 000 forint, de ez nem foglalja magában a fakultatív programként kínált Mikulás-ünnepély 19 000 forintos díját. Itt a résztvevők akár KRESZ-vizsgát is tehetnek szánhajtásból. „Minden utas befizetett a fakultatív programokra is” - jelentette ki a cég képviselője. „Egyébként ezek az utak a felnőtteknek szinte még fontosabbak, mint a gyerekeknek, mert egy-két napra ők is szeretnének visszatérni a gyermekkorba.”
Kifejezetten kutyáknak írtak karácsonyi dalt

Kifejezetten kutyáknak írtak karácsonyi dalt

Engedélyezte az MNB a Hungarikum Alkusz tulajdonszerzését a CIG Pannónia Életbiztosítóban

Engedélyezte az MNB a Hungarikum Alkusz tulajdonszerzését a CIG Pannónia Életbiztosítóban

A határok lezárva, de a NER magánrepülője így sem pihen

A határok lezárva, de a NER magánrepülője így sem pihen