szerző:
hvg.hu

Az egyéjszakás kalandokról szóló regényeket veszik, mint a cukrot, többé nem tabutéma a szex Kínában, sőt! Kínai szociológusok egyenesen szexuális forradalomról beszélnek, miközben Catherine Millet kínai megfelelője a világhálón lázad a prüdéria ellen.

Sem az nem tabu többé Kínában, ha írnak, sem az, ha olvasnak a szexről - állítják azok a szociológusok, akik nemrég tették közzé azt a listát, amely az idei év legnépszerűbb, szexszel kapcsolatos híreit tartalmazza. Társadalomtudósok szerint egyenesen a Nyugaton a hatvanas években lezajlott szexuális forradalom érte utol – kissé megkésve - Kínát.

A pornográf jelenetekkel gazdagított regények népszerűek, a kínai könyvkiadók ezért az utóbbi időben számtalan ilyen könyvet dobtak a piacra, amelyek a várakozásoknak megfelelően a bestsellerlisták élén landoltak idén az üzletekben. A kínai nők egyéjszakás kalandjait bemutató, májusban megjelent Hajnali szakítás című könyv eddig közel kétszáz ezer példányban kelt el, és az eladott példányszámokat tekintve két másik erotikus regény (Félnapos boldogság és a Miért akarlak rózságyra fektetni?) is csúcsra ért.

De nemcsak nyomdákból kerülnek ki a szexuális forradalom „propagandaanyagai”. A nemi életét nagydobra verő francia művészettörténészhez, Catherine Millet-hez hasonlítja magát Li Li kínai újságíró, aki a Blogcn.com oldalon található szexnaplójában rögzíti mindennapi szexuális élményeit. (Catherine Millet 2001-ben közölt önéletrajzi regénye fenomenális bestseller volt Franciaországban és más államokban.) Li Li írásának töretlen népszerűségét jelzi, hogy a szájtot november közepe óta több mint százhatvanezer ember látogatta meg, jelenleg is több ezren olvassák naponta. A sikernek persze árnyoldala is van: a homoszexuális szerzőt a weben inzultálják, ténykedésével kapcsolatban a kínai kormány rosszallását fejezte ki, munkahelyét pedig ott kellett hagynia. Bár az egykor rovatvezetőként dolgozó újságíró naplójának társadalmi megítélését nem tükrözheti hűen, mégis figyelemreméltó a Sina.com internetes felmérése, mely szerint Li Li weboldalát a válaszadók 18 százaléka (38 ezer ember) tartja szégyenletesnek, 23 százalékuk viszont úgy véli, a napló a szexuális szabadság demonstrációja.

A szexuálszociológusok szerint Li Li naplója is bizonyítja, hogy az elmúlt években a szüzesség elvesztette hagyományos társadalmi értékét Kínában. Ennek jeleként értékelik azt is, hogy a korai szex a kínai társadalomban már inkább norma, mint kivétel. A Kínai Társadalomtudományi Akadémia egyik kutatója, Li Dzsinhe tanulmányában arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 1980-ban Pekingben mindössze a lakosság 15 százalékának volt része a korai szexben, addig 2002-ben ez az arány már 80 százalék.

A szexuális forradalom okozta szemléletváltás nemcsak az irodalomban és a sajtóban, de a jogban és az oktatásban is érezhető, állítják a témával foglalkozó társadalomtudósok. A szociológusok példának hozták fel azt az esetet, amikor egy házaspár perelt egy nyugat-kínai tartományi rendőrőrsöt, ahol azért tartották őket fogva, mert otthonukban pornófilmet néztek. A viszonylag nagy nyilvánosságot kapott perben végül a házaspár nyert; a bírói ítélet szerint a rendőrök intézkedésükkel beavatkoztak a pár magánéletébe.
Megtagadták az amerikai vízumot Boris Johnson barátnőjétől

Megtagadták az amerikai vízumot Boris Johnson barátnőjétől

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon

Fél éve csúszik két körforgalom átadása Budafokon

Nyitott ajtóval száguldott a japán szupervonat

Nyitott ajtóval száguldott a japán szupervonat

Így kaphat kártérítést, ha késik a gép, vagy eltűnik a poggyász

Így kaphat kártérítést, ha késik a gép, vagy eltűnik a poggyász