szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Immár negyedik alkalommal rendezik meg idén a Születés Hete országos tájékoztató, szakmai és kulturális rendezvénysorozatot . A május 7-étól 14-éig tartó hét minden eddiginél több, 37 településen több mint 50 rendezvényhelyszínen közel 600 eseményt ölel fel. 385 előadó tart a szüléssel, születéssel kapcsolatos előadást, filmvetítést, kerekasztal-beszélgetést, műhelyt, bemutatót, író-olvasó találkozót, kiállítást, és egyéb programot. A rendezvénysorozat fővédnöke Sólyom Erzsébet.

Az eddigiektől eltérő módon 2006-ban a Születés Hete május első vasárnapján, 7-én, Anyák Napján országos nyitó nappal veszi kezdetét a budapesti Aranytíz Művelődési Központban. Aznap közel 40 ingyenesen látogatható színes program várja az érdeklődőket. Reggel 10 órakor Sólyom Erzsébet asszony mond köszöntőt, majd Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs ad koncertet, Popper Péter A születés misztériuma a különböző kultúrákban címmel tart előadást, Hoppál Bori Szülj szíved szerint! címmel tart műhelybeszélgetést a szülésről, dr. Paulin Ferenc prof, a SOTE II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, egyetemi tanár pedig a koraszülésekről beszél.

A szülészeti szakma „népbetegségei” között az első helyet a koraszülések foglalják el. Hazánkban ma évente több mint 8000 koraszülött születik. Ez a szám az elmúlt 50 évben jelentősen meghaladta az európai átlagot. Ezeknél a gyermekeknél a szülést követő megbetegedések zöme tartós egészségkárosodással is jár, és a felnőttkorban jelentkező több betegség már a méhen belül programozódik. Paulin professzor előadásában a fő hangsúlyt a prevencióra helyezi.

Dr. Parádi József Szabadon születni, szabadon szeretni, szabadon meghalni címmel tart előadást, Németh Kristóf pedig Ivánfy Jaksity György nemrég megjelent mesekönyvéből olvas fel, Singer Magdolna pedig dedikálja most megjelent Asszonyok álmában síró babák című könyvét. Rózsa Ibolya szoptatási tanácsokat ad, Dr. Ranschburg Jenő előadásában felhívja a figyelmet arra, hogy a szülés utáni órák meghatározó hatással lehetnek a baba-mama kapcsolatra, s ezáltal a felnövekvő gyermek későbbi kötődéseire, életére. A pszichológus arra keresi a választ, mit tehetünk ebben az országban, a most adott körülmények között annak érdekében, hogy jobb, teljesebb, háborítatlanabb, megélhetőbb legyen a szülés, a születés élménye?

A szervezők természetesen a gyerekekre is gondolnak, így többek között lesz rajzverseny, gyermekfoglalkoztató, illetve Sándor Ildikó Tücsökcsalogató címmel tanít „ölbéli játékokat” babáknak és mamáknak egyaránt.

A Születés Hete minden rendezvénye ingyenesen látogatható. A teljes program megtalálható a www.szuleteshete.hu weboldalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Megújul a Születés Hete rendezvénysorozat

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Születés Hete országos rendezvénysorozat. A május 8-ától 14-éig tartó hét a tervek szerint 22 település 31 helyszínén mintegy 200 eseményt ölel majd fel.

Éjjel-nappali őrség alakult, hogy ne szereljék le a gázórát Iványi Gáboréknál

Éjjel-nappali őrség alakult, hogy ne szereljék le a gázórát Iványi Gáboréknál

Volt kulcsa, de inkább szétverte az albérlete ajtaját

Volt kulcsa, de inkább szétverte az albérlete ajtaját

Az orvosok felkészültek, hogy beültessék az első bionikus szemet egy emberbe

Az orvosok felkészültek, hogy beültessék az első bionikus szemet egy emberbe