HVG HVG Hetilap

Koronavírus kontra influenza: korábban több áldozatot szedett itthon a „náthaláz”

Az utóbbi évek nagy influenzajárványai több halálos áldozatot szedtek Magyarországon, mint a hatodik hónapjába lépett koronavírus-járvány – derül ki a KSH első félévi mortalitási adataiból. A Covid–19 vírusa okozta fertőzésekkel eddig mintegy 600 halálesetet hoztak összefüggésbe, a regisztrált fertőzöttek számát pedig március eleje óta 4500–4600-ra teszik. Ehhez képest az elmúlt évek jelentősebb influenzajárványaiban 2009–2010 fordulóján 401 ezren betegedtek meg, míg 2015, 2017, illetve 2018 januárja és márciusa között 504 ezer, 466 ezer, illetve 433 ezer volt a fertőzöttek száma. Az influenza és más hasonló megbetegedések következtében elhunytakról precízen összesített konkrét adatok ugyan nem állnak rendelkezésre, ám a súlyosabb ilyen járványok nyomán idehaza meghalt személyek számát a statisztikusok esetenként több ezer főre teszik. A múlt év első felében bekövetkezett összesen 68 ezer, illetve az idén januártól június végéig regisztrált 64,3 ezer magyarországi haláleset közötti 3,7 ezres eltérést a szakértők alapvetően ugyancsak azzal magyarázzák, hogy tavaly magasabb szinten tetőzött itthon a „náthaláz”-járvány, mint az idén. Abban a két esztendőben pedig – nevezetesen 2015-ben és 2017-ben –, amikor az évtized legsúlyosabb influenzajárványa söpört végig Magyarországon, a halálesetek száma 5,4, illetve 5,3 ezerrel haladta meg az előző esztendeit.

HVG HVG Hetilap

Fürdőszoba nélküli lakások aránya az EU-ban

OrszágFürdőszoba nélküli lakások (százalék)Románia27,8Litvánia12,2Lettország11,5Bulgária10,4Észtország7,0Magyarország3,1Lengyelország2,9Dánia2,0Horvátország1,4Portugália1,2Szlovákia0,9Franciaország0,6Olaszország0,6Görögország0,5Belgium0,4Ausztria0,3Csehország0,3Egyesült Királyság0,3Spanyolország0,1Hollandia0,1Svédország0Németország0

Autó

Több itthon a Ford, mint a Zsiguli

Közel megduplázódott a személygépkocsi-állomány a rendszerváltás óta Magyarországon: 1989-ben 1,73 millió, míg 2008 végén 3,06 millió személyautóhoz tartozott itthon forgalmi engedély. A kocsipark mintegy nyolcvan százalékát húsz éve öt keleti márka – Zsiguli (Lada), Trabant, Wartburg, Skoda, Dacia – adta. Jelenleg az Opel, a Suzuki, a Volkswagen, a Ford és a Renault számít a leggyakoribb típusnak, de e márkák együtt a hazai állománynak még a felét sem teszik ki.

HVG Gazdaság

Megyék "Rózsadombjai": hol élnek a nagy adózók?

A mai virilisták, vagyis a közterhekből legnagyobb részt vállaló jómódú polgárok a nagyvárosok és a jól fizető munkahelyek közelségét, az üdülőövezeteket és persze egymást kedvelik a legjobban, függetlenül attól, hogy az országnak a fejlettebb vagy a fejletlenebb megyéiben laknak-e.

Itthon

Budapesti bűnözési toplista: a "city" a legveszélyesebb

Több mint négyszer annyi bűncselekmény miatt indult nyomozás az 1,2 millió lakosú Pesten tavaly, mint a félmilliós Budán: a Duna bal partján 108 ezer, a jobb oldalon 25 ezer esetben rendeltek el büntetőeljárást a hatóságok.

Itthon

Magyar városok gyilkossági toplistája

Három olyan mezőváros volt 2004 és 2006 között Magyarországon, ahol minden évben elkövettek legalább egy-egy emberölést - derül ki a hazai városokban feltárt emberölésekről készült bűnügyi statisztikából, amit a HVG kérésére állított össze a Legfőbb Ügyészség.

Itthon

Asszonynevek Budapesten: fogynak a "-nék"

Húsz-harminc éven belül gyakorlatilag nem lesz olyan menyasszony Budapesten, aki a hagyományos módon (például Kovács Péterné formában) felveszi a férje nevét, ha a jelenlegi ütemben változik a fővárosban a férjezett nők névviselési szokása.

Itthon

Mennyi idős a legrégibbi hatályos magyar törvény?

Egy 1872-ben kihirdetett "törvényczikk" számít a legöregebb hatályos jogszabálynak ma Magyarországon: a Győr-Sopron-Ebenfurt "gőzmozdonyvasút" kiépítését engedélyező, 33 paragrafusból álló őslexet 135 éve fogadta el az Országgyűlés alsó- és felsőháza.

Itthon

Gyarapodó "vén" Budapest?

Budapest számít az egyik "legöregebb" nagyvárosnak Európában: az unió milliós lélekszámú fővárosai közül csak Lisszabonban, Rómában, Madridban és Athénban magasabb az idősek aránya, mint Magyarország központjában.

Itthon

Egy újabb "bizalmas" KSH-dokumentum

Budapestről minden 24., Győrből minden 20., Sopronból minden 8. helybéli külföldre távozott az 1956-os forradalom kirobbanását követő hónapokban. Szám szerint a fővárosból 81 ezren, Sopronból 5 ezren, Győrből 3600-an, Miskolcról 2 ezren menekültek például el.

Itthon

Demokratikus intézmények: fogyatkozó bizalom?

A magyar társadalom bizalma tavaly érezhetően megrendült a demokratikus intézmények iránt - legalábbis ez látszik kiderülni a Szonda Ipsosnak a HVG rendelkezésére bocsátott, 1989 óta folytatott presztízsvizsgálatainak adataiból.

HVG Plázs

Nyolc évvel hosszabb életre számíthatnak a magyar nők

Továbbra is jelentős különbség mutatkozik Magyarországon a nők és a férfiak várható élettartama között: a "gyengébbik nem" képviselői a rendszerváltás idején hosszabb életre számíthattak a hazai férfiakhoz képest, mint másfél évtizeddel később, 2004-ben.

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Egy csecsemő és az apja is meghalt a trieri gázolásban

Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba, a jövő héten kezdődhet az oltás

Megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba, a jövő héten kezdődhet az oltás

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak

Radar360: Orbán jelzett Szájernek, Tusk Orbánnak

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi

Ezreket evakuáltak Srí Lankán, miután megjött Burevi

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Népszava: Gond van a 4-es metró biztonsági rendszerével

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Már harmincan akarják kizárni Deutsch Tamást az Európai Néppártból

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t

Alaposan átértelmezték az oroszok a Mercedes-AMG GT-t

A címlapról ajánljuk
Még több hír a METRO támogatásával