szerző:
Kulcsár Hajnal (hvg.hu)
Tetszett a cikk?

Annak ellenére, hogy a depresszió az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegség, okairól igencsak keveset tudunk. Népbetegség. Ezzel együtt nem gyógyíthatlan, szakember segítségével megszabadulhatunk tőle, sőt megfelelő magatartással meg is előzhető a szenvedés.

Hosszú ideig fennálló reményvesztettség, állandó fáradtság, a legegyszerűbb feladatok elvégzésére való képtelenség, nagyfokú szorongás, túlzott aggódás, alvás- és étvágyzavar – mindezek a depresszió legjellemzőbb tünetei. „Aki még nem tapasztalta ezt az érzést, annak hiába is magyarázom, nem tudja elképzelni, mit érzek, ha elhatalmasodik rajtam a betegség. Semminek sem tudok örülni, nincsenek érzelmeim, s arra is képtelen vagyok, hogy lemenjek a sarki boltig” – meséli a depressziós tünetekkel küzdő harmincéves Katalin.

Depressziós tünetek. Semmi ok az örömre
© Fazekas István
Az emberek hajlamosak összemosni a szomorúságot, a bánatot, és a gyászt a depresszió betegségével. A szomorúság még nem depresszió, de bizonyos határon túl, amikor komoly szenvedést okozva a tünetek már a mindennapi tevékenységét is megnehezítik, már érdemes szakemberhez fordulni. A depressziónak egyaránt lehetnek magatartásbeli, testi és lelki tünetei is. A beteg kerüli az emberi kapcsolatokat, testi tünetként jelentkezik az étvágytalanság, az alvászavar, esetenként a szívpanaszok is. Önmaguk túlzott leértékelése pedig súlyos bűntudatot okoz, amely akár öngyilkossághoz is elvezethet. (Statisztikai adatok szerint az öngyilkosok legalább hetven százaléka depressziós.)

A depresszió kezelése a pszichiátria viszonylag új területe, a szakorvosoknak közel fél évszázada van lehetőségük e pszichés betegség gyógyszeres kezelésére. "Az egyik leggyakoribb mentális betegség, a lakosság 2-3 százaléka szenved a tüneteitől, ha azt is megnézzük, hány ember élhetett már át életében depressziós időszakot, akkor az arány 10-15 százalékra tehető. Csak összehasonlításképpen, a cukorbetegek száma 2 százalékra tehető" - mondta a hvg.hu–nak Németh Attila pszichiáter, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

"Kezeltünk olyan beteget, aki szenvedett epegörcs és veseköve miatt, szült három gyermeket, de azt vallotta, hogy egyik fájdalom sem okozott számára akkora szenvedést, mint a depresszió" - meséli Németh. A betegek csupán kétharmada fordul orvoshoz, s azoknak is csak a fele kapja meg a szükséges kezelést. A depressziót nem véletlenül nevezik rejtett betegségnek, sok esetben nem könnyű felismerni a baj okát. A testi panaszokat az orvosok könnyen félrediagnosztizálhatják, a kezelése ilyenkor nem hoz eredményt, hiszen a valódi okra nem ad gyógyírt az orvos. A legtöbb ember úgy megy el a háziorvosához, hogy az adjon valamit az alvásproblémájára, az orvos pedig felírja az altatót; ugyanez történik, ha étvágytalanságra panaszkodik a páciens, kap valami étvágyjavítót.

"Gyakori szimptóma az általános önbizalomhiány, a konfliktusok rossz kezelése, a komoly önbecsapások sorozata" - mesél a paraxisában leggyakrabban előforduló tüntekről Csernus Imre pszichiáter, aki szerint minden hetedik magyarnak volt vagy van depressziós periódusa. Csernus szerint a depressziós tünetek mögött egyértelműen a helytelenül kezelt stresz húzódik meg. "A stresszt, ahogy én látom, nagyon sokszor mi magunk generáljuk, s nem más, mint egy tünet. A tünet mögött, bizonyos szemszögből nézve az áll, hogy az emberek valójában nem nőttek fel. Magyarországon nemcsak alacsony a mentálhigiénés kultúra, hanem az érzelmi intelligencia is hiánycikk. Önismeretben, a konfliktusok kezelésében, feszültségeink levezetésében gyakorlatlanok vagyunk, eszköztárunk szegényes" - fogalmaz Csernus.

S hogy mit ért érzelmi intelligencián a pszichiáter? "Adott helyzetben az emberek az érzéseiket nem merik kimondani, nem mernek beszélni róla, elmondani másoknak. Tehát azt lehet mondani, hogy elégé intenzív és kollektív zárkózottság jellemző társadalmunkra. A zárkózott személyiségszerkezetű ember pedig a rohanó világban nagyon nehezen tud megfelelően akklimatizálódni, illetve megfelelő reakciókat létrehozni. Ennek következtében csökken a sikerélmények száma, növekszik a kudarc, és emberünk egyre rosszabbul érzi magát, a stressz fokozódik, és bekerül az ördögi körbe."

Itt az ősz: jöhet a szorongásoldó (Oldaltörés)

"A depresszió kivédésre nincs biztos módszer. Segít, ha megtanuljuk a konfliktusainkat megfelelően kezelni, ha képesek vagyunk megbirkózni a stressz helyzetekkel. Talán ez az egyik lehetséges fegyver, amivel elkerülhetjük a depresszió, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az öröklődési hajlamot és az agyban lezajló biokémiai folyamatokat sem" - vallja Németh, aki szerint ha konfliktusos szituációba kerülünk - például munkahelyi problémánk, szerelmi bánatunk van -, ne szégyelljük szakember segítséget kérni, ahelyett hogy például alkoholba fojtanánk a bánatunk. Csernus szerint is kifejezetten mentálhigiénés szakemberek feladata a belső feszültségek, konfliktusok kezelési gyakorlatának tanítása. "Olyan, egyszerű kérdéseket teszek fel a pácienseknek, amelyekből nagyon sok dolog leszűrhető. Egy nőtől például azt kérdezem, hogy mitől érzi magát nőnek" - enged rövid bepillantást a kezelésekbe Csernus doktor.

"Orvosilag nézve a depresszió oka az, hogy valójában nincs kézelfogható oka. A betegek többségénél semmi magyarázat nincs a huzamos örömtelenségnek: van önbizalma, jó a párkapcsolata, azt csinálja, amit szeret, a szülőkkel kiegyensúlyozott, rendezett a viszonya" - fogalmaz Csernus, aki szerint pontosan magyarázatnélküliség táplálja leginkább a szorongást. A szorongás ismérve, hogy megfoghatatlan, alaktalan, konkrét tárgy nélküli, míg a félelem konkrét tárgyhoz kötődik.

Sokféle lefolyása lehet a depressziónak, előfordul újra és újra visszatérő betegségként, akár szezonálisan változhat a páciens állapota, hiszen az időjárás is előhozhatja  a tüneteket, a legkritikusabb a tavasz és az ősz. Az évszakok változásával járó depresszió gyakoribb az északabbra fekvő vidékeken, de azokban az országokban sem ismeretlen, ahol magas a napsütéses órák száma. A rohanó életvitel azonban, a folyamatos megfelelni vágyás bárkinél okozhat depressziót, attól függetlenül hogy az egyenlítőnél vagy az északi sarkhoz közel él. Németh szerint öröklődő hajlamra is visszavezethető a kór, sőt az ilyen pácienseknél nagyobb a valószínűsége a súlyosabb, akár egy egész életet végigkísérő betegségnek. Igaz, megfelelő kezeléssel akár teljesen tünetmentessé válhat. Enyhébb kimenetelű a betegség, ha a depresszióra van valami magyarázat, például egy családtag elvesztése.

A depresszió gyógyítható kór, mind gyógyszeres, mind pszichoterápiás módszerekkel. Míg a pszichológusok egy része szükségtelennek tartja a gyógyszeres kezelést, addig a pszichiáterek - a hazai és nemzetközi gyakorlati tapasztalatok és tudományos vizsgálatok alapján - úgy ítélik meg, hogy gyógyszer nélkül csak a tüneteket lehet enyhíteni, a betegségből nem lehet kigyógyítani a pácienst. "Az esetek többségében valóban csak a gyógyszeres kezelés segít, a hangulatjavítók és a szorongásoldók terápiás alkalmazásával sokesetben teljesen elmúlnak a kínzó tünetek, és a beteg kigyógyul pszichés betegségéből" - árulja el Németh Attila, majd hozzáteszi, hogy a gyógyszerezés mellett szükség van pszichoterápiára is, és az enyhébb esetekben elegendő lehet, ha csak az utóbbit alkalmazzuk; teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi segít.

Az asztmát is veri
© sxc.hu
A depresszió sokkal súlyosabb, mint az asztma vagy a cukorbetegség, ráadásul jelentősen rontja a krónikus betegségben szenvedők állapotát - állítja legfrissebb jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A nemzetközi szervezet felmérésében hatvan országból több mint 245 ezer embernek tettek fel különböző kérdéseket az egészségi állapotukról, ezen belül pedig olyasmikről, hogy hogyan alszanak, mennyi fájdalmat éreznek, illetve vannak-e gondjaik a memóriájukkal vagy a koncentrációval. Ezen kívül a mindennapi feladataik ellátásáról is faggatták az alanyokat. 
 
A WHO arra a megállapításra jutott, hogy a depressziónak van a legnagyobb hatása az egészség romlására. A kutatás bebizonyította, hogy krónikus betegséggel vagy betegségekkel küzdő depressziósoknak sokkal rosszabb az egészségi állapotuk, mint a bármely egyéb betegségben szenvedőknek.
 
Szakértői vélemények szerint a depressziós tünetek kezelésének ugyanolyan fontosságot kellene tulajdonítani, mint más egészségügyi problémákénak. Gyakori ugyanis, hogy a krónikus betegséggel az orvoshoz forduló páciensnél megfeledkeznek a lelki egészség vizsgálatáról, és csupán a testi panaszokra koncentrálnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Plázs

Hogyan stresszelnek a sejtek?

A stressz pszichológiai megnyilvánulásai mellett sok szó esett a sejtek nemrég felfedezett - számos népbetegség gyógyításában is felhasználható - vészreakciójáról is az augusztus végi budapesti világkonferencián.

MTI Plázs

Hogyan győzzük le a depressziót?

Az immunrendszer aktivizálása segíthet a depresszió elleni harcban - mutatták ki brit tudósok, amikor egereket kezeltek egy baktériummal, amely általában a földben található.

hvg.hu Plázs

Hogyan keseríti meg életünket a stressz?

A stresszhelyzetekre adott válaszaink igencsak különbözőek, s nem csak negatív reakciókról beszélhetünk, hiszen a kismértékű stressz fokozza energiánkat és éberségünket, segít a problémára koncentrálni. Ám amint erősödik a nyomás, a feszültség egyre inkább akadályoz minket abban, hogy megoldjuk a helyzetet - ilyenkor érezzük azt, hogy kikészültünk, emésztjük magunkat. Szakemberek szerint azonban minden esetben van segítség. Hogyan előzhetjük meg, illetve hogyan orvosolhatjuk a bajt?

MTI Plázs

Megúszhatjuk a téli depressziót?

Az enyhe tél idén az átlagosnál több napsütéses órát is hozott magával, így sok ember örömmel tapasztalhatja, hogy a téli sötétség miatt kialakuló szokásos mélabú ezúttal elmarad.